SIPA uhapsila četiri osobe u Zvorniku zbog krijumčarenja migranata

Istovremeno je na području Republike Srbije uhapšeno pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator

SIPA - Zvornik

Pod nadzorom Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros provode akciju na širem području Zvornika. Uhapšene su četiri osobe.

Akcija je realizirana u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije, a usmjerena je na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata.

Istraga je realizirana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organiziranih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata. Ruta preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist. Istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata - saopćilo je Tužilaštvo.

Pripadinicima SIPA-e podršku na terenu pružili su službenici MUP-a RS-a, OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata. Grupa se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u BiH.

- U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni se terete za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata. Istovremeno je na području Republike Srbije uhapšeno pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije. Akcija pod pokroviteljstvom i uz potporu Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra, saopćili su iz Tužilaštva.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori