SIPA ponovo u akciji: Potraga za bivšim direktorom Raiffeisen banke u BiH

Tužilaštvo BiH, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala. U Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora, saopćili su iz Tužilaštva.

"Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, s institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura", kazali su.

Na području BiH je osumnjičen bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora. U toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišavanju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

"Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese. Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji s kolegama u Njemačkoj i Austriji", kazali su.

Kako saznajemo, radi se o Karlheinzu Dobniggu, bivšem direktoru Raiffeisen banke u BiH.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Inspektori SIPA-e izuzeli poslovnu dokumentaciju o komunikaciji FUCZ-a, Verlaba i KCUS-a

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori