Simptomi alergije na seks: Da, postoji i takva vrsta alergije

I TO POSTOJI: Ovo su simptomi alergije na seks!
Foto: Pexels Valeria Boltneva

Rijetko stanje, ali moguće !

Iako je rijetko, moguće je imati alergijsku reakciju nakon seksa s muškim partnerom jer sperma može da uzrokuje tu reakciju. Prema pisanju struke, kod žena se ova reakcija može zamjeniti gljivičnom infekcijom ili seksualno prenosivom bolešću. Radi se ustvari o reakciji na protein u sluzi (ejakulatu) koja prenosi spermu.

1. PEČE VAS


Alergije na ejakulat se mogu javiti odmah nakon odnosa, a simptomi mogu biti crvenilo, pečenje, otok ili bubuljice oko vagine, navodi Šeri Ros, ginekolog iz Santa Monike. Ako sumnjate na ovu alergiju, ljekar će morati da provjeri šta sve može biti u pitanju i vidjeti da li se radi možda o reakciji na kondome, tampone ili nekoj od infekcija.

2. SVRBI VAS


Prva pomisao je da je ovo simptom gljivične ili neke druge infekcije, a to je dobro za početak. Stručnjaci procjenjuju kako oko 75 % žena barem jednom u životu ima gljivičnu infekciju, što je puno češće nego alergija na spermu.

Ali, ako nemate onaj neprijatan sirasti sekret, a svrab se javlja samo nakon seksa, onda je pametno porazgovarati s ljekarom na temu alergije.

3. NIKADA SE REAKCIJA NIJE DOGODILA S PRETHODNIM PARTNEROM


Moguće je da vaša antitjela reaguju na određeni protein u ejakulatu novog partnera, kojima u prošlosti niste bili izloženi. Zato tek sad osjećate simptome. Nažalost, to može biti nezgodno za dijagnostikovanje, jer kako se radi o partnerovoj spermi, vjerovatno vas neće poslati na alergološko testiranje. Ipak postoji način da se to postigne, a put do rješenja problema najbolje je napraviti uz pomoć urologa.

4. SIMPTOMI SE JAVLJAJU SAMO NAKON NEZAŠTIĆENOG ODNOSA


Ako ste alergični na kondom, onda će se reakcija javiti samo kada ga partner koristi. Uz osjetljivost na spermu, postoji i ova reakcija. Simptome ćete imati samo ako kondom nije spriječio da sperma dođe u kontakt s tijelom. Ako pokušavate da ostanete trudni, obratite se urologu koji može da uradi potrebne analize. Čak i iz spreme u laboratoriji ukloni plazmu na koju reagujete, naravno samo u slučaju vantjelesne oplodnje.

5. IMATE OSIP


Sjemena tečnost, odnosno osetljivost na nju ne mora se javiti reakcijom samo na području gdje je došla u kontakt s tjelom. Reakcija poput osipa može javiti bilo gdje na tjelu.

6. TEŠKO DIŠETE


Jasno je ako ubrzano dišete ako ste upravo ispod pokrivača s partnerom, ali ako se radi o jakoj reakciji i otežano dišete i nakon odnosa, može biti neprijatnih posljedica. Iako ljekari kažu kako nikada nisu vidjeli tako jaku reakciju na sjemenu tečnost, simptomi mogu biti toliko jaki da je potreban odlazak u hitnu pomoć.

7. ORALNI SEKS ISTO MOŽE BITI NEPRIJATAN


Bol, oticanje, crvenilo i pojava bubuljica u ustima mogu biti crvena zastava koja znači da nešto nije dobro i da se možda radi o reakciji na sjemenu tečnost.

Važno je blagovremeno prepoznati alergije.

Izvor: kurir.rs

Pročitaj više: Činjenice koje niste znali o snimanju sexy scena

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori