Shiffrin osvojila 78. pobjedu u Svjetskom kupu u Semmeringu

Skijanje

Amerikanka Mikaela Shiffrin nakratko je odbacila svoju naizgled nemilosrdnu potragu za savršenstvom na skijama, jer je bila primorana da se muči kako bi pobijedila u divljem veleslalomu Audi FIS Svjetskog kupa za žene u Semmeringu.

Poznata po svom tehnički savršenom skijanju, Shiffrin je dala "pun gas" niz čuvenu austrijsku Panoramu stazu kako bi odlučnoj Petri Vlhovoj (SVK) i upornoj Marti Bassino (ITA) dokazala kako je najbolja na svijetu. Oduševila je brojne obožavatelje koji su pratili utrku.

Shiffrin je dokazala da se razlikuje u klasi u čvrstom, izvrnutom prvom setu, a lider u ukupnom plasmanu sezone završila je jutro sa ogromnih 0,72 sekunde prednosti od višegodišnjeg rivala Vlhove.

Mikaela Shiffrin

Preuzevši svoje vodstvo od Novozelanđanke Alice Robinson i aktuelne šampionke GS Kristalnog globusa, Tesse Worley (FRA), prvo Bassino, a zatim Vlhova, "bacili su rukavicu" Shiffrin.

I već legendarna 26-godišnjakinja je toga bila itekako svjesna.

“Danas je bilo jako lijepo kao posljednja u drugoj utrci i čula se spikerka koja je najavljivala na engleskom jeziku. Dakle, nije mi samo izgledalo da čujem glas u pozadini nego je stvarno doprlo do mene.

“Razmišljala sam 'samo ignoriraj, samo ignoriraj', ali sam znala sve što se dešava. Znala sam da je Marta najbolje prošla, a (tada) a i Petra, a ja sam bila kao 'o moj Bože', rekla je Shiffrin koja se sretno smijala.

Petra Vlhova

“Zaista sam se trudila. Ponekad kada krenem sa bib 1 suzdržavam se od skijanja, ali danas sam rekla 'ne, mi to ne radimo", svaki put dajem pun gas. Nije me briga kakav je osjećaj, svaki skret guram'.

„Druga vožnja ponekad je bila malo divlja, ali sam se osjećla kao da skije trče. Zaista uživam u utrkama ovdje. Ponekad su me gurali okolo, ali sve u svemu, moje skijanje je bilo dobro.”

Vlhova, koja tek treba da pobijedi na Svjetskom kupu ove sezone, priznala je da misli da je njena vatrena druga vožnja dala masama slovačkih navijača upravo ono što su željeli.

Marta Bassino
Mikaela na startu

Vlhova ima pet mjesta na podijumu, ali nijednu pobjedu do sada ove sezone.

"Naravno, ako ste tamo i čekate i vidite da je tajming (Shiffrinove druge vožnje) sve sporiji i sporiji, nadate se prvoj poziciji", rekla je Vlhova čiji je popodnevni napor od 1:01.10 bio najbrži od svih, tri stotinke dalje od Bassino.

“Jasno je da nije lako pobijediti u ovim trkama s velikim vodstvom nakon prve vožnje. Druge žene su toliko gurale i mogle su da se vrate skoro cijelim putem. Morala sam pokušati da se izborim za to,” dodala je Shiffrin čija je pobjeda dovela do 78 pobjeda na Svjetskom prvenstvu u karijeri.  

"Sutra je još jedna prilika", rekla je Bassino. “Svaka trka je drugačija. Krećemo od nule i pokušavamo da napadnemo sutra. Vidjet ćemo.”

U Semmeringu 28. decembra se nastavlja veleslalom za žene s početkom u 10 sati, a u italijanskom Bormiju s početkom u 11 sati počinje spust za muškarce.

Za ljubitelje skijanja to nije kraj jer već u četvrtak 29. decembra u Semmeringu počinje slalom za žene u 15 sati.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Povezane vijesti: Mikaela pobjednica Superveleslaloma u St Moritzu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)