SDA pozvala međunarodnu zajednicu da zaustavi Dodika: Ne ponavljajte grešku kao s Karadžićem

SDA

SDA pozvala međunarodnu zajednicu da zaustavi Dodika: Ne ponavljajte grešku kao s Karadžićem
Foto: Klix.ba

Povodom jučerašnjeg sastanka Glavnog odbora SNSD-a, na kojem je usvojena deklaracija u kojoj se prijeti da će se u najskorijem periodu RS povući iz svih državnih institucija ili većine te da će, između ostalog, formirati vojsku, oglasili su se iz SDA, prenosi Klix.ba.

Kako su rekli, zvanični dokumenti koje je usvojio Glavni odbor SNSD-a, u kojima se najavljuje neustavno ukidanje zakona BiH te zabrana djelovanja državnih institucija na teritoriji entiteta RS upotrebom sile, predstavljaju najozbiljniji nasrtaj na ustavno-pravni poredak BiH i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sadržaj Informacije o prenesenim nadležnostima RS-a na nivo Bosne i Hercegovine i postupku vraćanja nadležnosti i Deklaracije o ustavnim principima i Zaključaka Glavnog odbora SNSD-a, predstavljaju potvrdu namjere režima Milorada Dodika da izazovu sukobe i ugroze stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u cijelom regionu", kažu iz SDA.

Dodali su da je dosadašnja retorika Milorada Dodika pretočena u zvanične dokumente i krajnje je vrijeme za odlučnu reakciju Tužilaštva BiH, koje ima sve elemente za pokretanje istraga i podizanje optužnice.

"Od zemalja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i od OHR-a, zahtijevamo da poduzmu odlučne i konkretne aktivnosti kako bi se spriječila eskalacija kojom prijeti Milorad Dodik. Takva reakcija izostala je kada je slične korake 91. i 92. godine poduzimao Radovan Karadžić i to je rezultiralo užasnim sukobom, ratnim zločinima i genocidom", kazali su iz SDA uz poziv da ne ponove tadašnju grešku.

Pročitajte više: Hadžifejzović: Bakir i Sebija preko svojih plaćenika stavljaju metu na čelo – meni!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)