SCHMIDT DEMANTOVAO NAVODE DODIKA: DRŽAVNA IMOVINA NIJE RIJEŠENA U DAYTONU

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt komentarisao je pitanje državne imovine koja je proteklih dana ponovo u centru javnosti.

Podsjetimo, u Banjaluci su jučer stranke iz Republike Srpske predvođene SNSD-om i predsjednikom RS Miloradom Dodikom potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini osim Srpske demokratske stranke.

To je uslijedilo nakon što su probosanske stranke u Parlamentu BiH potpisale istu izjavu, a nakon toga zastupnici iz RS napustili sjednicu.

Naime, nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Daytonu. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari  radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština – naveo je Schmidt.

Schmidt podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava:

 Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i ja odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu – istakao je Schmidt osvrćući se na brojne i nekoliko puta ponovljene izjave Dodika o otcjepljenju RS.

Naglasio je Schmidt da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti