Savršen fil za krofne, mafine, palačinke: Nježna krema od limuna će vas oduševiti! (RECEPT)

SAVRŠEN FIL ZA KROFNE I MAFINE, ALI I NAMAZ ZA PALAČINKE
Foto: Shutterstock - Neodoljiva krema od limuna

Neodoljiva svilenkasta krema u Britaniji je poznata kao lemon curd. Omiljen je dodatak kolačima, tortama, kroasanima, ali služi i kao mirisan namaz za kekse ili palačinke. S ovim receptom ćete ostvariti pravu gustinu i napraviti balans između slatkoće i kiselosti. Tajna svilenkaste teksture je u neprestanom miješanju sastojaka tokom kuhanja, a kako se jaja ne bi zgrušala, treba ih stalno imati "na oku".

Ako se to ipak dogodi, kremu procijedite od grudica. Krema se može kuhati na pari ili direktno u šerpi na šporetu. Međutim u ovoj drugoj varijanti veća je mogućnost da krema zagori. Treba biti oprezan.

Sastojci za krema od limuna

  • 150 g šećera
  • 60 g maslaca
  • sok od 2 limuna (za oko 130 ml soka)
  • kora od 2 limuna
  • 2 jaja
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
Lemon curd (Foto:Getty Images) - Krema idealna i za prhke keksiće

Priprema:

Narendajte koru dva limuna bez bijelih djelova koji su gorki, pa ih iscjedite.

Istopite maslac u odgovarajućoj šerpi. Skinite sa vatre pa dodajte šećer, sok od limuna i narendanu koru.

Umješajte jaja i kukuruzni skrob kašikom za mućenje. Prebacite smjesu u manju šerpu i kuvajte 3-4 minuta posle ključanja, mješajući kašikom da se zgusne. Projcedite kremu od limuna kroz cjediljku da odstranite eventualne grudice. Prekrijte ga prozirnom folijom dok je još topao i ostavite da odstoji u frižideru bar 1 sat.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori