Savjet majstora: Pet stvari koje ne smijete raditi s perilicom posuđa

Savjeti za dom

Pet stvari koje ne smijete raditi s perilicom posuđa
Foto: Shutterstock

Ako imate perilicu za posuđe, sigurno imate neke svoje male tajne i trikove kako da budete što zadovoljniji njezinim učinkom.

Korisne savjete imaju i stručnjaci za perilice, a jedan od njih je i Ashley Iredale iz australske neprofitne organizacije za zaštitu potrošača CHOICE.

Ovaj stručnjak za bijelu tehniku zna kako postići najbolje rezultate s perilicom posuđa, a kako kaže, ponekad su stvari koje ne radimo one koje mogu napraviti najveću razliku.

Pet stvari koje biste, kako kaže, trebali izbjegavati kada je u pitanju perilica posuđa donosimo u nastavku:

1. Nikad ne stavljajte tabletu u spremnik za deterdžent

Ashley kaže da je potpuno besmisleno stavljati tabletu u dozator za perilicu posuđa. Objasnio je da će se suđe jednako dobro oprati ako tabletu ubacite na dno stroja. Dodao je da su pretinci dizajnirani za deterdžente u prahu.

2. Ne ispirite suđe prije stavljanja u perilicu

Prema riječima ovog stručnjaka, ispiranjem samo trošite više vode, a suđe neće biti ništa čišće. Naravno, potrebno je ukloniti ostatke hrane s posuđa, ali za dodatnim ispiranjem nema potrebe. Osim toga, kaže, ispiranjem tanjura prije pranja pokazujete nedostatak vjere u sposobnost vaše perilice da obavi jedini posao koji ima i zbog kojeg ste je kupili.

3. Nikad ne zatvarajte vrata perilice u potpunosti između pranja

Ashley kaže da zatvaranje vrata do kraja ne dopušta brtvima da se osuše, što stvara priliku za pojavu plijesni i neugodnih mirisa. Ako ostavite vrata malo odškrinuta, spriječit ćete rast bakterija i gljivica jer okolina neće biti topla i vlažna.

Kao dio tjedne rutine čišćenja prebrišite brtve na vratima perilice posuđa mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke hrane i održali brtve na vratima perilice posuđa u vrhunskom stanju, dodao je Ashley.

4. Ne palite polupraznu perilicu

Pranje poluprazne perilice posuđa neučinkovito je iz nekoliko razloga. Kako kaže Ashley, uzalud ćete potrošiti novac, vodu i energiju jer perilica koristi iste količine struje i vode bez obzira na to koliko je puna.

Osim toga, puna perilica posuđa bolje suši jer se posuđe zagrijava od vruće vode u stroju, a zatim zadržava tu toplinu, koja mu pomaže da se osuši.

5. Nikad ne stavljajte oštre noževe u perilicu posuđa

Posljednji savjet stručnjaka je da nikad ne stavljate oštre noževe u perilicu posuđa ako ih ne želite oštetiti. Naime, proces pranja može otupiti oštre rubove, a jake kemikalije i vlažno okruženje mogu nagrizati čelik.

Ako ste potrošili novac na dobre noževe, kaže Ashley, nemojte ih stavljati u perilicu posuđa kako biste uštedjeli vrijeme - oni se peru samo ručno.

Na kraju donosimo i popis još nekih stvari koje ne biste trebali prati u perilici posuđa:

  • aluminij
  • bakreno posuđe
  • lijevano željezo
  • fini porculan
  • ručno oslikana keramika
  • kristal
  • drvo
  • neprianjajuće tave
  • termosice
  • srebrni pribor.

(dnevnik.hr)

Pročitajte i ovo: Najbolji savjeti za pripremu balkona za ljeto!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)