Saudijski izlozi u crvenom, ali bez spominjanja “Valentinova”

Saudijska Arabija i Valentinovo
Foto: Ilustracija

Premda su prodaja i darovi u povodu Dana zaljubljenih postali uobičajeni među mlađom saudijskom populacijom, sama riječ 'Valentinovo' nigdje se ne pojavljuje.

Crvena odjeća i donje rublje krase saudijske izloge, ali sve popularnijoj promociji Dana zaljubljenih nedostaje samo jedno: spominjanje riječi 'Valentinovo'.

Premda su prodaja i darovi u povodu Dana zaljubljenih postali uobičajeni među mlađom saudijskom populacijom, sama riječ 'Valentinovo' nigdje se ne pojavljuje.

"Uprava nam je rekla da uredimo izlog crvenim donjim rubljem ... ali da se ne spominje Valentinovo", rekla je prodavačica u rijadskome trgovačkom centru, koja nije htjela reći svoje ime jer nije ovlaštena razgovarati s medijima.

Izlozi predstavljaju promjenu u Saudijskoj Arabiji, gdje se nekada stroga vjerska policija obračunavala s ljudima koji su nosili crveno za vrijeme blagdana 14. februara. Valentinovo vuče nejasno porijeklo još iz rimskih vremena, kada se nekoliko kršćanskih mučenika zvalo Valentin, prenosi Hina.

Saudijke imaju više slobode nego prije

Proslava Dana zaljubljenih, raširena u svijetu, bila je strogo zabranjena u ultrakonzervativnom kraljevstvu koje je obilježavalo samo muslimanske praznike i svoj nacionalni dan. No Saudijska Arabija doživljava društvene promjene dok pokušava predstaviti privlačniji imidž i diverzificirati svoju ekonomiju koja ovisi o nafti.

Stroga vjerska policija je obuzdana, a ženama su dane veće slobode. Sada imaju pravo voziti i mogu odjenuti druge boje osim tradicionalnog običnog crnog abaja ogrtača.

Te promjene, međutim, došle su zajedno s gušenjem otpora zbog čega su svećenici i aktivisti za ženska prava privedeni.

Nije svima ugodno vidjeti donje rublje u izlozima, jer je to uznemirujuć prizor nakon desetljeća kada su takvi predmeti držani strogo iza zatvorenih vrata.

"Ne želim vidjeti te stvari", rekla je jedna žena, potpuno prekrivena tijela i lica, kojoj se vide samo oči. Nije htjela reći svoje ime.

"Kupci često traže crvenu odjeću"

Vremena se, međutim, mijenjaju i mnogi u Saudijskoj Arabiji, gdje je više od polovice stanovništva mlađe od 35 godina, prihvaćaju Valentinovo, zvali ga tako ili ne.

"Prije ljudi nisu slavili Valentinovo, ali sada ga mnogi Saudijci slave", rekla nam je Hulud, prodavačica koja ne želi reći prezime.

"Postoji velika potražnja za odjećom u ovo vrijeme, a kupci često traže odjeću u crvenoj boji te je profit velik", objasnila je prodavačica. Dodala je da je u danima oko Valentinova najtraženije crveno donje rublje.

Pročitajte više:Lidija Bačić otkrila koji je najluđi poklon dobila za Valentinovo

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori