Saudijska Arabija: traži 19 milijardi dolara za udio u Aramcu!

Kinezi žele procenat saudijskog Aramca
Saudijska Arabija: 19 milijardi dolara za udio u najvećoj naftnoj kompaniji

Saudijska Arabija razmišlja o prodaji dijela svoje divovske državne naftne kompanije velikom stranom investitoru.

Veliki kineski investitori pregovaraju sa vlastima u Rijadu o kupovini udjela u Saudi Aramcu. Priprema za prodaju još oko 1,0 posto vlasništva u saudijskom državnom naftnom gigantu stranim investitorima, izvještava agencija Reuters pozivajući se na četiri neimenovana izvora, prenosi Tanjug.

Prijestolonasljednik kraljevine Mohammed bin Salman potvrdio je u utorak moguću prodaju 1 posto udjela u najvećoj svjetskoj naftnoj kompaniji. Ulog bi bio vrijedan oko 19 milijardi dolara na temelju Aramcove tržišne vrijednosti.

– Sada se raspravlja o tome da strani globalni lider u energetskom polju stekne 1 posto Aramca – rekao je bin Salman u rijetkom televizijskom intervjuu emitiranom u saudijskim državnim medijima.

Dodao je da će biti vrlo važan posao potaknuti prodaju Aramca u „vrlo velikoj zemlji“.

Kina je najveći kupac saudijske sirove nafte. Uvozi više nafte iz kraljevstva nego što je to učinila iz bilo koje druge zemlje 2020. godine, prema podacima kineske Generalne carinske uprave.

Aramco ima i druge velike kupce u Aziji. U prošlomjesečnom izvještaju navodi da ulaže u prodaju i trgovinu sirovom naftom u Kini, Indiji, jugoistočnoj Aziji, Japanu i Južnoj Koreji.

Potencijalni kupac Aramca “očito mora biti azijska nacionalna naftna kompanija”, rekao je Bernsteinov viši analitičar Oswald Clint.

Naglasio je da većina njihove sirove nafte ide u tom smjeru.

Saudijska Arabija prodala je oko 1,7 posto udjel u Aramcu 2019. godine na najvećem IPO-u u istoriji. Prikupila je 29,4 milijarde dolara. Aramco je u to vrijeme vrijedio oko 1,7 biliona dolara.

No, djelomična privatizacija na berzi u Rijadu uvelike se oslanjala na lokalne i regionalne ulagače. To znači da je prikupila daleko manje od prvotno predviđenih 100 milijardi dolara.

Prodaja stranom investitoru mogla bi pomoći u prikupljanju više novca. No, naftne firme u Sjedinjenim Državama, a posebno u Evropi, pokušavaju se odmaknuti od nafte i objavile su planove ulaganja milijardi dolara u projekte čiste energije. Glavni institucionalni investitori također pokušavaju dekarbonizirati svoje portfelje.

Saudijska Vlada posjeduje više od 98 procenata Aramcovih dionica, podsjećaju agencije.

biznisinfo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)