Sarajevo: Uskoro novo preduzeće za tramvajski i trolejbuski saobraćaj?

Gradski prevoz

Vlada Kantona Sarajevo je odlučila formirati novo preduzeće za javni prijevoz, a čime su potvrđena ranija pisanja Klix.ba.

Skupština Kantona Sarajevo će 15. marta razmatrati ovu odluku vlade. Ako je zakonodavna vlast odobri, slijedi formiranje preduzeća imena Javni prijevoz Sarajevo. Podsjećamo da je profesor ekonomije Izudin Kešetović, jedan od autora elaborata o opravdanosti formiranja novog preduzeća, krajem prošle godine u izjavi za naš portal najavio mogućnost formiranja novog preduzeća.

Novofomirano preduzeće će pružati usluge tramvajskog i trolejbuskog prijevoza, dok bi preduzeće GRAS trebalo nastaviti pružati usluge preostalih oblika javnog prijevoza. Ovakva odluka je bila očekivana s obzirom na to da GRAS zbog dugova od nekoliko stotina miliona KM ne bi mogao upravljati novom infrastrukturom. To se odnosi na novu tramvajsku prugu, nove tramvaje, nove trolejbuse i novi sistem naplate karata. Riječ je o investiciji od nekoliko desetina miliona KM.

U dijelu vladine odluke o razlozima formiranja novog preduzeća tvrdi se da će time biti:

  • Bolje usluge javnog prijevoza;
  • Učinkovitiji rad u odnosu na postojeći sistem koji postoji u GRAS-u;
  • Potpuno finansijski održiv rad novog preduzeća;
  • Bolji finansijski položaj u domenu likvidnosti i solventnosti;
  • Brže zanavljanje amortiziranih stalnih sredstava;
  • Brže povećanje broja novih stalnih sredstava, prije svega prijevoznih;
  • Smanjenje ukupnih problema;
  • Postojanje bolje perspektive u javnom prijevozu.

Osim profesora Kešetović, autor spomenutog elaborata je i Armin Avdić. Elaborat je izrađen ispred sarajevskog Ekonomskog instituta. Odluka o formiranju Javnog preduzeća Sarajevo je dostupna na ovom linku. U međuvremenu je nastavljena isporuka novih trolejbusa - sinoć, 11. marta su u Sarajevo transportovana još tri vozila, a ostatak ili njih 35 bi trebali biti transportovani do septembra ove godine. Isporuka tramvaja bi trebala početi sljedeće godine. (Klix.ba)

Pročitajte više: Sudar na Dolac- Malti: Jedno vozilo završilo na tramvajskim šinama

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori