U Starom Gradu počela gradnja još jedne zgrade za socijalno ugrožene

Sarajevo

Ona je kazala da prethodno nije imala riješeno stambeno pitanje
Foto: Elman Omić/AA

Izgradnju zgrade u ulici Čadordžina, koja će imati sedam stanova i vrijedi između 800.000 i milion KM, u potpunosti će finansirati Hajriz Brčvak, ugledni privrednik i dobrotvor te osnivač i predsjednik Fondacije Hemiias

U Općini Stari Grad Sarajevo, u ulici Čadordžina, položen je kamen temeljac i počela je izgradnja zgrade za socijalno ugrožene građane, a čiju izgradnju finansira Hajriz Brčvak, ugledni privrednik i dobrotvor te osnivač i predsjednik Fondacije Hemiias, javlja Anadolu Agency (AA).

Izgradnja je počela shodno sporazumu kojeg su nedavno potpisali Brčvak i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a upravo njih dvojica su položili kamen temeljac i ozvaničili gradnju koja bi trebala biti završena u roku od 18 mjeseci.

Fondacija Hemiias u potpunosti finansira izgradnju zgrade, koji će iznositi između 800.000 i milion KM, dok je Općina Stari Grad osigurala zemljište za izgradnju i administrativne dozvole.

Brčvak je izrazio zadovoljstvo povodom današnjeg događaja i rekao da taj osjećaj i zadovoljstvo ne bi mijenjao ni za kakva ovosvjetska materijalna dobra.

"Taj osjećaj treba svaki čovjek da doživi, jer mnogo je ljepše kada nešto daješ, nego li kada nešto uzimaš. To je posebno izraženo i velika blagodat u ovom mubarek mjesecu ramazanu kada se dobra djela višestruko vrednuju. Hvala Gospodaru da imam mogućnost da budem dio ovog hajrata i dio ove priče", rekao je Brčvak.

Ističući da čovjeku pripada samo ono što da drugom, Brčvak je pozvao sve ljude da čine dobro u mjeri u kojoj to mogu, jer se sva djela nagrađuju i ostaju da traju i nakon čovjekovog preseljenja na vječni svijet.

"Ko god može i ko je u mogućnosti neka čini dobro. Ne mora da se napravi veliki objekt, dovoljne su i sitnice nekad, koliko je ko u mogućnosti. Nečije manje je vrijednije od nečijeg velikog. Ovo je sve nama Gospodar dao, i nije ovo moje što ja dajem, već je to ono što mi je Gospodar dao i to je naša obaveza", zaključio je Brčvak.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da je ovo četvrta zgrada koju Općina Stari Grad gradi za najugroženije kategorije stanovništva.

"Investitor je, kao što ste i sami vidjeli, gospodin Hajriz Brčvak i njegova fondacija koja je zajedno s Općinom Stari Grad pokrenula ovu inicijativu prije godinu dana, gdje smo se mi bukvalno dogovorili za tri ili četiri minute dok smo sjedili na ručku. On je izrazio želju da pomogne u zbrinjavanju određene kategorije stanovništva i da želi u potpunosti finansirati izgradnju ovakve zgrade, a Općina će dati zemlju i odreći se rente i svega onog što bi trebala naplatiti. Nadam se da ćemo u narednih 18 mjeseci, kako je i planirano, dobiti ovdje novu zgradu", rekao je Hadžibajrić.

Podsjetivši kako je na području Općine Stari Grad bilo 27 interno raseljenih porodica čiji domovi su porušeni u prethodnom ratu, Hadžibajrić je kazao da su sve te porodice stambeno zbrinute u proteklom periodu u izgrađena tri objekta.

Ističući kako je sve to urađeno za prethodna tri njegova načelnička mandata, Hadžibajrić je kazao da se nova zgrada gradi za socijalno ugrožene kategorije, čije slučajeve bi trebale rješavati više instance vlasti, državne, entitetske i kantonalne.

"Nije to više ni stvar sistema, nego je stvar ljudi koji treba da naprave ambijent i sistem. Dakle, mi smo ti koji pravimo sistem. On ne može doći sam od sebe", zaključio je Hadžibajrić.

Alisa Kavaz je jedna od korisnica stana u ranije izgrađenoj zgradi u Općini Stari Grad i ovom prilikom je kazala da je zahvalna na tome kao samohrana majka i demobilisani borac.

"Ovo mi je od velikog značaja, jer ne bih imala gdje. Svjedoci smo da se gradi nova zgrada i iskreno se nadam da će budući korisnici znati cijeniti i čuvati to", kazala je Kavaz.

Ona je kazala da prethodno nije imala riješeno stambeno pitanje i da je živjela u veoma neuvjetnim podstanarskim stambenim jedinicama te je dodala je to bio izuzetno težak period za nju.

"Sada živim sa svojom kćerkom i sretna sam i zadovoljna, vjerujte mi. Iskreno, samo treba znati cijeniti i čuvati ovo", kazala je Kavaz.

U ulici Čadordžina je 2015. godine sagrađena prva zgrada za zbrinjavanje socijalno ugroženih građana u kojoj je krov nad glavom dobilo sedam porodica, a gradnju su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo i Evropska unija.

Dvije godine prije toga sagrađen je stambeni objekat na Baruthani gdje je smješteno 11 interno raseljenih porodica iz Starog Grada, a 2011. godine za smještaj interno raseljenih devet porodica sagrađena je zgrada na Brusuljama. Objekte je gradila Općina Stari Grad uz pomoć partnera i donatora, a implementator projekata bila je Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International.

Pročitajte više: Načelnik Hadžibajrić obradovao povratnike u Srebrenici

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori