Sarajevo je jutros četvrti najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo

Sarajevo je jutros četvrti najzagađeniji grad na svijetu
Foto: Klix.ba

Prema jutrošnjim podacima stranice IQ AirVisual indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 198 što ga svrstava među četiri najzagađenija grada svijeta u datom momentu.

Prvi na listi najzagađenijih gradova je Delhi u Indiji s indeksom kvalitete zraka od 317, zatim slijedi Lahore u Pakistanu gdje indeks zagađenja iznosi 287, a treća je Dhaka u Bangladešu s indeksom koji iznosi 208.

Sarajevo je četvrti grad na listi, a indeks zagađenja koji iznosi 198 povećan je u odnosu na jučerašnje podatke kada je iznosio 158.

Prema ovim podacima glavni grad Bosne i Hercegovine se nalazi u "crvenoj zoni" što znači da se zrak procjenjuje kao nezdrav (indeks kvalitete od 151-200).

U skladu s tim smjernice Zavoda za javno zdravstvo KS prilikom ovakvih situacija naglašavaju da je za sve kategorije stanovništva preporučljivo da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi.

Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale ostati u zatvorenom.

Pročitajte više: Prognoza za novogodišnji vikend: Očekuju nas temperature do 18 stepeni

Pratite nas na Facebook akter.ba - Sarajevo je jutros četvrti najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo je jutros četvrti najzagađeniji grad na svijetu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori