Ko koči isplatu potraživanja radnicima ”Sarabona”?

Ko koči isplatu radnicima Sarabona
Ko koči isplatu potraživanja radnicima Sarabona?

Ministarstvo finansija Vlade Kantona Sarajevo, nakon neuspjele privatizacije, dužno je isplatiti sva potraživanja radnika bivše tvornice čokolade i kandita “Sarabon”.

Sve dosadašnje Vlade oglušile su se o presudu Općinskog suda u Sarajevu, koja je donesena 2007 godine, u korist svih obespravljenih radnika.

Godinama suočeni sa velikim problemima, na rubu egzistencije, bez posla, i ne mogućnosti odlaska u penziju, obespravljeni radnici više ne mogu čekati.

Ukoliko se ne riješi njihov problem i ne počnu isplate njihovih potraživanja, radnici će svakodnevno protestvovati.

Kako su nam kazali, oni i njihove porodice su egzistencijalno ugroženi godinama, a niko o njima ne vodi računa.  

Predstavnik radnika Sarabona Avdo Marevac za portal akter.ba kazao je:

  • Postoji presuda Općinskog suda u Sarajevu iz 2007 godine, da se svim bivšim radnicima koji imaju izvršne sudske odluke moraju isplatiti potraživanja, plate, naknade i uvezati staž. Ova odluka se ne poštuje godinama. Mi smo se zbog toga žalili Ustavnom sudu BiH.
  • Sud je uvažio našu žalbu i donio odluku, da zbog odugovlačenja isplate potraživanja i povrede naših prava, Vlada KS odnosno ministarstvo finansija isplati radnicima po 1.000 KM. Također, Ustavni sud je dao rok od  6 mjeseci Vladi KS da im dostavi, kada i na koji način će se isplaćivati radnici. Taj rok je davno prošao, a nama nije rješen problem.
Foto: Screenshot YT Hayat Media BiH

Vlada KS ispoštovalo je samo jednu odluku Ustavnog suda BiH, i 18.12.2018 godine i uplatili su sredstva za svakog radnika po 1.000 KM i to na račun našeg punomoćnika advokata Hajran Zebe koji nas zastupa. Nažalost, niko od nas radnika nije dobio ni tih 1.000 KM što nam je advokat trebao isplatiti. On je zadržao naš novac koje mu je Ministarstvo finansija KS uplatilo na račun, pravdajući se kako mora naplatiti svoje troškove. A mi smo se drugačije dogovorili sa advokatom, da ćemo mu platiti po okončanju kompletnog procesa - kazao je Marevac.

Bivši radnici Sarabona rekli su nam da su izgubili povjerenje i u vlast i u vlastitog advokata.

  • Više ovo trpiti ne možemo, ovo je prešlo sve granice. Ovdje niti ima pravde, niti prava. Niko ništa ne poštuje. Ne žele nam isplatiti naša potraživanja. Advokat kojem smo najviše vjerovali i on nas je izigrao. Od naših presuda treba naplatiti oko 500.000 KM. Nisu to male pare. Tužiti ćemo ga i prijaviti advokatskoj komori i tražiti da dužnost preda drugom advokatu, ukoliko nam odmah ne vrati naših po 1.000 KM i ukoliko nam u roku od 7 dana pismeno ne dostavi prave informacije u vezi našeg predmeta. Tražili smo da nam dostaviti sve urgencije koje je slao Općinskom sudu u Sarajevu, Ustavnom sudu BiH i Vladi Kantona Sarajevo. Da vidimo šta se više dešava- rekli su nam ogorčeni radnici Sarabona.

U budžetu Kantona Sarajevo uvijek je bilo novca, samo nikada za radnike Sarabona, ističu u razgovoru za naš portal.

  • Predali smo pismeni zahtjev na protokol u Kantonu i želimo da se hitno sastanemo sa premijerom Vlade KS, Edinom Fortom i ministrom privrede Adnanom Delićem. Tražićemo od ove Vlade da ispoštuje sve sudske odluke i da se riješi agonija kroz koju prolazimo godinama. Iskreno se nadam da će razumjeti našu bezizlaznu situaciju u kojoj se nalazimo i mi i naše porodice – kazao je Marevac.
Radnici Sarabona predali zahtjev za sastanak s premijerom Vlade KS Edinom Fortom

Ovog puta radnici su odlučni da će istrajati sve dok ne ostvare svoja prava i da više neće dozvoliti da se njima manipuliše.

 “Sarabon” je nakon neuspjele privatizacije od 2006 godine u stečaju. U stečajnom postupku prodata je sva pokretna imovina od čije prodaje radnici nisu dobili ništa. Od nekadašnje uspješne tvornice čokolade i kandita, ostala je samo atraktivna lokacija  i radnici koji godinama čekaju da im se isplate njihova potraživanja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori