Samsung: ostvarena najmanja dobit

FINANSIJE: U posljednjih 14 godina

Samsung profit
Samsung profit

Samsung Electronics je u petak saopštio da će smanjiti proizvodnju čipova nakon što je zabilježio pad kvartalne operativne dobiti od 96 posto.

Dionice najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova i telvizora porasle su za tri posto na početku trgovanja, dok su dionice rivalskog SK Hynixa porasle za 5 posto jer su investitori pozdravili planove za smanjenje proizvodnje kako bi se očuvale cijene.

Samsung je procijenio da je njegov operativni profit pao na 455,5 miliona dolara u periodu januar-mart, sa skoro 11 miliona dolara godinu dana ranije, u kratkom preliminarnom izvještaju o zaradi. Bio je to najniži profit za bilo koji kvartal u 14 godina.

"Potražnja za memorijom je naglo opala zbog makroekonomske situacije i usporavanja kupovnog raspoloženja kupaca, jer mnogi kupci nastavljaju prilagođavati svoje zalihe u finansijske svrhe. Smanjujemo proizvodnju memorijskih čipova za značajan nivo, posebno proizvoda sa osiguranom opskrbom", navodi se u saopćenju.

Odluka o smanjenju proizvodnje je bila neočekivana za Samsung, koji je ranije rekao da će napraviti mala prilagođavanja kao što su pauze za renoviranje proizvodnih linija, ali ne i potpuno smanjenje. Nije objavljeno za koliko će se tačno smanjiti proizvodnja.

S obzirom da je potražnja potrošača za tehnološkim uređajima usporena zbog rastuće inflacije, kupci poluvodiča, uključujući operatere centara podataka i proizvođače pametnih telefona i personalnih računara, uzdržavaju se od kupovine novih čipova i trošenja zaliha.

Analitičari su procijenili da je odjel za čipove pretrpio tromjesečne gubitke od više od 3,03 milijarde dolara kako su cijene memorijskih čipova pale, a vrijednost zaliha smanjena.

Ovo bi bio prvi kvartalni gubitak odjela čipova od prvog tromjesečja 2009. godine, što je velika razlika za ono što je obično sektor koji u boljim godinama ostvaruje oko polovinu Samsungovog profita.

Prihod je vjerovatno pao za 19 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije na 63 triliona vona, rekao je Samsung. Kompanija bi kasnije ovog mjeseca trebala objaviti detaljnu zaradu, uključujući analizu po divizijama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)