SAD povlači diplomate iz ambasade u Afganistanu

State Department u utorak je naredio povlačenje državnih službenika iz američke ambasade u Kabulu, zbog pogoršanja situacije u Afganistanu.

Američki specijalni predstavnik za pomirenje Afganistana Zalmay Khalilzad rekao je senatorima u utorak da će neke diplomate koji nisu neophodni da bi bili tamo i svoj posao mogu obavljati od drugdje biti povučeni iz ambasade, piše CNN.

"To neće utjecati na rad ili mogućnosti ambasade. Veoma smo tome predani", rekao je Khalilzad senatskom Odboru za vanjske odnose.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da minimiziranjem broja zaposlenih u Afganistanu uključuje ljude čije se funkcije mogu obavljati negdje drugdje. Osoblje koje je hitno potrebno za rješavanje pitanja u vezi s povlačenjem američkih snaga i za nastavak vitalnog posla koji radimo u podršci Afganistan i njegov narod moći će ostati.

Predsjednik Joe Biden najavio je ranije ovog mjeseca da će SAD početi povlačiti preostale snage iz Afganistana do 1. maja, čime je okončana gotovo dvije decenije vojnog učestvovanja u zemlji.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da naređeni odlazak obuhvata relativno mali broj zaposlenih. Napominjući da to ne predviđa nikakve promjene u poslovanju i sposobnostima koje bi proizašle iz ove akcije.

IZVOR: CNN / KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori