SAD podržavaju slobodu medija i nezavisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država
ambsada Sjedinjenih Američkih Država

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izdala je odgovor za portal Klix.ba u kojem je istaknuto kako nedvosmisleno podržavaju slobodu medija i nezavisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

U izjavi se ističe da je “sloboda izražavanja i pristup objektivnim i tačnim informacijama, koje pružaju nezavisni mediji, temelj prosperitetnih i sigurnih demokratskih društava”, te da je “nezavisan pravosudni sistem temelj svake demokratije”. Iz Ambasade SAD stoga pozivaju sve predstavnike bh. vlasti da stvore okruženje u kojem novinari i pravosudni službenici mogu obavljati svoj posao bez uznemiravanja, straha ili prijetnji.

Ujedno, naglašeno je da je odgovornost novinara da izvještavaju pošteno i tačno, te da se svi navodi o kršenju profesionalnih novinarskih standarda trebaju rješavati putem postojećih profesionalnih i zakonskih mehanizama. Za pritužbe na rad nositelja pravosudnih funkcija, Ambasada je preporučila podnošenje zahtjeva Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Ova izjava Ambasade SAD dolazi kao podrška nezavisnom novinarstvu i pravosudnom sistemu u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir nedavnE incidente u kojima su novinari napadnuti ili izloženi prijetnjama, ova podrška je od ključnog značaja za očuvanje demokratije i slobode izražavanja u zemlji.

Reakcija udruženja BH novinari na napad lidera Stranke za BiH, Damira Konakovića, na novinara Avdu Avdića, također je osuđena. U saopćenju se navodi kako je ovakav napad “van svakog razuma i u maniru gebelsovske mašinerije”. Ovakvi napadi na novinare samo dodatno podrivaju slobodu medija i stvaraju negativno okruženje u kojem novinari ne mogu slobodno obavljati svoj posao.

U svijetu digitalnog doba, sloboda medija i nezavisno pravosuđe postaju sve važniji faktori u očuvanju demokratije. Nadamo se da će ova podrška Ambasade SAD osnažiti novinare i pravosudne službenike u Bosni i Hercegovini, te da će se stvoriti okruženje u kojem će moći nesmetano raditi u korist građana i društva u cjelini.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti