SAD pod pritiskom: potrebno je poslati Covid vakcine u siromašnije zemlje

SAD su pod sve većim pritiskom da doze vakcine Covid -19 podijele sa manje bogatim zemljama. Zagovornici i ukazuju na stratešku i diplomatsku važnost dijeljenja osnovnih lijekova.

Pozivi za dijeljenje doza vakcina postali su intenzivniji ove sedmice nakon što je administracija Bidena najavila dodatnu kupovinu 100 miliona doza cjepiva od Johnson & Johnson.

Američka vlada sada je kupila dovoljne doze vakcina od Moderne, Pfizera i Johnson & Johnsona za cijepljenje 500 miliona ljudi.

Administracija takođe drži prava na 100 miliona doza vakcine protiv AstraZenece.

Vakcina nije odobrena u SAD-u, ali je odobrena za upotrebu u svijetu.

AstraZeneca je tražila od SAD-a da "pažljivo razmotre" doniranje cjepiva, rekao je glasnogovornik kompanije.

"To radim jer nam je u ovom ratnom naporu potrebna maksimalna fleksibilnost", rekao je Biden na brifingu u Bijeloj kući.

"Uvijek postoji šansa da ćemo se susresti s neočekivanim izazovima."

U petak su Biden i čelnici Japana, Australije i Indije - neformalna radna grupa poznata kao Quad najavili da će raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta s ciljem slanja milijarde doza cjepiva Covid-19.

Uazijske i pacifičke ostrvske zemlje do 2022.

No, službenici Bajdenove administracije nastavili su se opirati slanju zaliha doza vakcina u inostranstvo.

Rekavši da je to dio plana koji treba biti "previše pripremljen i prekomjerno opskrbljen" u slučaju da nove verzije Covid-19.

WASHINGTON, DC - MARCH 11: U.S. President Joe Biden speaks as he gives a primetime address to the nation from the East Room of the White House March 11, 2021 in Washington, DC.   (Photo by Alex Wong/Getty Images)
© 2021 Getty Images

"Želimo omogučiti da cijepimo ljude širom svijeta", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki, pozivajući se na američku posvećenost Covaxu u iznosu od dvije milijarde dolara.

Međutim, rekla je da je predsjednikov "prvi prioritet i fokus da se američki narod cijepi. A kad dođemo do te tačke, vodit ćemo raspravu o tome što je sljedeće “.

Strategija uprave također je zaštita od bilo kakvih potencijalnih poremećaja u proizvodnji. Mogla bi osigurati zalihe cjepiva za djecu ako i kada klinička ispitivanja pokažu da su sigurna za upotrebu kod djece mlađe od 16 godina.

Administracija Bidena namjerava ukinuti sve zahtjeve za cjepiva do 1. maja i nada se da će do praznika Četvrtog jula cijepiti svih 267 miliona Amerikanaca koji ispunjavaju uslove.

Više od 530.000 Amerikanaca umrlo je od posljedica zaraze Covid virusom.

"Kao što sam vam već rekao, u džepu nosim karticu s brojem Amerikanaca koji su do danas umrli od Covida", rekao je Biden u glavnom govoru u četvrtak.

„To je na začelju mog rasporeda. Do sada, ukupan broj smrtnih slučajeva u Americi: 527.726. To je više smrtnih slučajeva nego u Prvom, Drugom svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu i 11. septembra zajedno. "

Međutim, zemlje poput Kine i Rusije dogovorile su se da dijele vakcine kako bi stekle stratešku prednost. Kineski proizvođači cjepiva obećali su pola milijarde doza u 45 zemalja, prema pregledu Associated Pressa.

"Možda će nas nadmašiti drugi koji su spremniji podijeliti, čak i ako to čine iz ciničnih razloga", rekao je Ivo H Daalder, bivši veleposlanik NATO-a i predsjednik čikaškog Vijeća za globalne poslove.

Nedavna analiza Svjetske banke otkrila je da je 82% zemalja s visokim dohotkom započelo cijepljenje, u usporedbi s 3% zemalja s niskim dohotkom.

U januarskoj prognozi Economist Intelligence Unit-a utvrđeno je da će zemlje sa srednjim prihodima vjerovatno masovno cijepiti svoje stanovništvo do kraja 2022. godine.

84 najsiromašnije države svijeta neće vjerovatno dovršiti masovno cijepljenje barem do 2024. godine i možda nikada neće postići kolektivni imunitet.

"To će definisati globalnu ekonomiju, putovanja, gotovo sve", rekla je Agathe Demarais.

Zagovornici su propust u pristupu vakcinama između bogatih i siromašnih zemalja opisali kao potencijalni „aparthejd protiv vakcina“. Mnogi su takođe rekli da nerazmjena vakcina prijeti da ponovi neuspjehe epidemije HIV / AIDS-a.

„Situacija je jasna: sve dok se virus širi bilo gdje, on ima više mogućnosti za mutaciju i potencijalno potkopavanje djelotvornosti vakcina posvuda", rekao je.

Ghebreyesus je među zagovornicima koji su pozvali farmaceutske kompanije da se odreknu prava intelektualnog vlasništva koja im je dodijelila Svjetska trgovinska organizacija. Nada se da će privremeno odustajanje od patenata omogućiti široko zasnovanu proizvodnju vakcina.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori