SAD obavještava: 23 vrste ptica, ribe i drugih vrsta su izumrle

_120739164_ivorybilledwoodpeckergetty
Detlić sa kljunom boje slonovače nekada je bio najveći djetlić u SAD-u

Djetlić s bjelokosti se nalazi među 23 vrste koje je američka Služba za ribe i divlje životinje (FWS) proglasila izumrlim. Služba je predložila njihovo uklanjanje iz Zakona o ugroženim vrstama (ESA), koji štiti ugrožene vrste. izumrle

Ukupno je 11 ptica, jedan šišmiš, dvije ribe, jedna biljka i osam vrsta dagnji proglašeno izumrlim. izumrle

Ekipa iz FWS je rekla da je donešena odluka na osnovu „rigoroznih pregleda najbolje dostupne nauke za svaku od ovih vrsta“.

Svaka od ove 23 vrste predstavlja trajni gubitak prirodnog naslijeđa naše zemlje i globalne biološke raznolikosti – rekla je Bridget Fahey, koja nadzire klasifikaciju vrsta za službu za ribe i divlje životinje.

Djetlić sa kljunom boje slonovače bio je nekad najveća američka vrsta djetlića. Vrsta je službeno proglašena ugroženom 1967. godine.

Još jedna ptica koja je proglašena izumrlom je Bachmanova gusjenica. Ona je bila jedna od najrjeđih ptica pjevačica u Sjevernoj Americi. I ona je na popisu ugroženih od 1967. godine. Na listi je i osam vrsta ptica sa Havaja i mali Marijanski voćni šišmiš sa pacifičkog ostrva Guam.

Zakon o ugroženim vrstama bio je nevjerovatno uspješan i u sprječavanju izumiranja i u inspirisanju različitih partnerstava potrebnih za suočavanje s našim rastućim izazovima očuvanja 21. stoljeća – rekla je Martha Williams, glavna zamjenica direktora FWS-a.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori