Ann Wagner: Sankcije Dodiku šalju važnu poruku da SAD neće dopustiti ugrožavanje budućnosti BiH

UPOZORENJE DODIKU

Ann Wagner, članica američkog Kongresa iz države Missouri, upozorila je sankcionisanog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da administracija SAD-a neće dalje tolerisati njegove secesionističke težnje.

"Dodik bezobzirno potpiruje podjele i krizu u Bosni. Prijeteći urušavanju onoga što je urađeno u godinama mira i ozdravljenja", napisala je.

Kaže kako sankcionisanje Dodika, "opunomoćenika" ruskog predsjednika Vladimira Putina, šalje važnu poruku da SAD neće dopustiti akcije koje ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, multietničke države.

"Dosljedno sam vršila pritisak da se uvedu sankcije protiv Dodika. Nadam se da će administracija biti čvrsta u tome da ga smatra odgovornim za njegove brojne provokacije", napisala je ona na svom Twitter nalogu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u srijedu je objavilo sankcije za Milorada Dodika. Zbog njegove koruptivne aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

"Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije.

Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele. Odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti.

Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum. Rizikujući time širu regionalnu nestabilnost", navodi se u obrazloženju.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori