SAD: Bijela kuća traži vaše mišljenje o ChatGPT i AI alatima za sigurnosnu politiku

SAD: UMJETNA INTELIGENCIJA

Govori američki predsjednik Joe Biden
Govori američki predsjednik Joe Biden

Politika umjetne inteligencije je vruća tema u posljednje vrijeme zbog ogromne popularnosti AI alata kao što je ChatGPT i broja korisnika koje su stekli. Kako bi shvatila sljedeće političke korake u SAD-u, Bidenova administracija traži vaše mišljenje.

U utorak, Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije Ministarstva trgovine (NTIA) pokrenula je zahtjev za komentar (RFC) u vezi odgovornosti AI.

Putem RFC-a, javnost je dobrodošla da podijeli svoje misli, brige ili povratne informacije o politikama u vezi s umjetnom inteligencijom. Konkretno, NTIA traži uvid koji može podržati razvoj "AI revizija, procjene, sertifikacije i drugih mehanizama za stvaranje zarađenog povjerenja u AI sisteme", navodi se na stranici.

RFC će se zatvoriti 10. juna 2023., 60 dana nakon prvobitne objave. Sve prikupljene uvide NTIA će dostaviti Bajdenskoj administraciji kako bi se pomoglo u razvoju politike administracije koja osigurava sigurnost korisnika u vezi s umjetnom inteligencijom.

U saopštenju NTIA-e se kaže na isti način da su hrana i automobili regulisani radi bezbednosti, tako bi trebalo da budu i AI modeli.

"Odgovorni sistemi veštačke inteligencije mogli bi doneti ogromne koristi, ali samo ako se pozabavimo njihovim potencijalnim posledicama i štetama. Da bi ovi sistemi dostigli svoj puni potencijal, kompanije i potrošači moraju da budu u mogućnosti da im veruju", rekao je NTIA administrator Alan Davidson, koji je takođe pomoćnik sekretara za trgovinu za komunikacije i informacije.

Ovo je uslijedilo nakon prošlosedmičnog sastanka predsjednika Joea Bidena sa Predsjedničkim vijećem savjetnika za nauku i tehnologiju gdje je razgovarao o AI i važnosti da se AI modeli učine sigurnim za korisnike.

I tako da tehnološke kompanije imaju odgovornost, po mom mišljenju, da se uvere da su njihovi proizvodi sigurni pre nego što ih objave u javnosti", rekao je Bajden.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti