Rusija VAKCINIŠE ŽIVOTINJE protiv Covida

Kako prenosi agencija Ria, Rusija je započela vakcinaciju kućnih ljubimaca protiv najnovijeg virusa Covid-19. Krajem marta tekuće godine, Rusija je jedina država koja je prijavila vakcinu napravljenu specijalno za životinje. Konstantin Savenkov, zamjenik firektora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, več tada je najavio masovnu proizvodnju vakcina. Dobila je naziv Karnivak-Kov.

Nakon što su vakcinisane i testirane životinje, pokazale su razvijanje antitijela. To se desilo kod pasa, mačaka, lisica i nerčeva.

Ovo je prva i jedina vakcina protiv koronavirusa za životinje. Sve one koje su primile prvu dozu vakcine, razvile su antitijela na korona virus u čak 100% slučajeva – rekao je Konstantin Savenkov. Pred tradicionalnu rusku paradu na Crvenom trgu koja obilježava godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, vojni psi su primili prvu dozu.

Virusolog dr. Nadežda Rahmanina istakla je kako će vakcina biti od posebnog značaja za krznene životinje. Naglasila je kako bi to moglo sprijećiti i masovna uginuća životinja koja su se desila prethodnih godina. Međutim, s druge strane nije sigurna koliko je ova vakcina neophodna za kućne ljubimce.

Tokom prethodne godine nije zabilježen niti jedan slučaj u kom su kućni ljubimci mogli da zaraze svoje vlasnike. Postoje pojedinačni slućajevi infekcije kod mačaka koji su opisani i dokazani, ali bez čvrstih dokaza – izjavila je Rahmanina.

Suprotno njenom stavu i uvjerenju, u januaru je grupa naučnika izjavila da bi u budućnosti psi i mačke trebali biti vakcinisani. Razlog je njihova velika šansa za zarazu korona virusom.

Nije nezamislivo da bi vakcinacija nekih domaćih životinjskih vrsta mogla biti neophodna. Vjerujemo da će se tako suzbiti širenje zaraze – napisali su u stručnjaci sa Univerziteta Istočna Anglija.

Pročitajte više: Da li se koronavirus može prenijeti na životinje?

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti