Rusi granatirali grad predstavnika Ukrajine na Eurosongu

Ukrajina

Rusi granatirali rodni grad predstavnika
Foto: Martin Meissner / Tanjug/AP

Rodni grad ukrajinskih predstavnika na Euroviziji pogođen je ruskim projektilima nekoliko trenutaka prije nego što je bend izašao na pozornicu u Liverpulu.

Načelnik regionalne državne administracije Volodimir Trush potvrdio je da su dvije osobe povrijeđene. Gradonačelnik Ternopolja Serhij Nadal potvrdio je da su skladišta oštećena.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju za napad na regije Kijev i Ternopil prije i tokom nastupa Tvorchia na Eurosongu.

Deset minuta prije izlaska na pozornicu u Liverpool Areni, predstavnik Ukrajine je objavio na Instagramu citirajući izvještaj o napadu na Ternopil u zapadnoj Ukrajini.

Nakon nastupa je dodao: "Ternopil je ime našeg rodnog grada koji je Rusija bombardirala dok smo mi na eurovizijskoj pozornici pjevali o našim čeličnim srcima, nesalomljivosti i volji.

Istakao je podršku za sve gradove koji se često bombarduju.

"Ovo je poruka za sve gradove Ukrajine koji su svakodnevno granatirani. Harkov, Dnjepar, Hmjelnicki, Kijev, Zaporizje, Uman, Sumi, Poltava, Vinica, Odesa, Mikolajiv, Černigov, Herson i svi ostali. Evropo, ujedini se protiv zla zarad mira!", napisao je.

Guverner Ternopoljske oblasti Volodimir Truš saopštio je da su se zapalila skladišta komercijalnih preduzeća i verske organizacije. Spasioci su na licu mesta, dodao je Truš.

Pratite nas na Facebook akter.ba - Rusi granatirali grad predstavnika Ukrajine na Eurosongu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)