RS NEMA NOVCA, A BRZO MORAJU VRATITI 500 MILIONA KM

DODIK U PROBLEMU

DODIK U PROBLEMU - BRZO MORAJU VRATITI 500 MILIONA KM
DODIK U PROBLEMU - BRZO MORAJU VRATITI 500 MILIONA KM

Dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, Ivica Puljić dotakao se priče o enormnim zaduženjima RS-a i šta je entitetski predsjednik Milorad Dodik navodno tražio od Viktora Orbana.

RS nema novaca, a mora da vrati 500 miliona maraka vrlo brzo, u komadu. Traže novac na sve strane – tvrdi Puljić.

Dodik je, ističe on, tražio 500 miliona eura od OTP Banke u Budimpešti u Mađarskoj! Odbijen je

Dodaje kako se to dešavalo ovih dana.

Kada su Mađari to učinili, a on je sa Orbanom drugar, onda je jasno da je i Mađarska u problemu. Steže se obruč i oko Orbana i on mora misliti prije svega na sebe. Možda se Dodik okrene Kini, ali Kina kada pozajmi novac vrlo je rigorozna. MMF neće dati Dodiku novac, to znam. Biće u ogromnim problemima, osim ako ne promijeni iz temelja svoju politiku – ocjenjuje Puljić.

Amerikanci su navikli na Dodikove izjave.

Prošle sedmice je upućena inicijativa da se pojačaju evropske snage u BiH. Zašto evropske snage? Zato što su one već uigrane kod nas, ali ne treba zaboraviti da je NATO prisutan u BiH. Da bi NATO došao u Brčko potrebna je saglasnost UN, a EUFOR to već ima. NATO, prema Dejtonu, ima neka ovlaštenja u BiH. Mislim da će dodatne snage ubrzo doći. Amerikanci su tražili da se to brzo uradi. Šta će se dogoditi zavisi od Dodika – navodi Puljić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti