Obilježava se: Dan otpora Roma 16. maj

Dan otpora Roma
Romi u Aušvicu

Širom svjeta 16. maj se obilježava kao Dan otpora Roma. Na ovaj dan odajemo počast i sjećamo se heroja romskog naroda. Oko 6000 Roma, muškaraca, žena i djece zatočenih u logoru Aušvic-Birkenau, prije 77 godina na ovaj dan, oduprlo se nasističkom planu da budu istrebljeni.

Zatočeni u logoru koji je bio mjesto smrti, mogli su da osjete, vide, čuju i dodirnu smrt svog naroda, svojih voljenih i onih koji su tu bili zarobljeni. Prije 77 godina, 16. maja, 6000 Roma i Romkinja umjesto smrti te večeri, izabrali su da pruže otpor.

Aušvic-Birkenau koji je dobio naziv „Ciganski logor“ je u tom periodu bio mjesto gdje Nijemci nisu očekivali otpor, ali ipak 6000 Roma nije htjelo da napusti svoje drvene barake i da se prepusti u ruke nacista koji su željeli da ih likvidiraju. Imajući oružje poput drvenih ploča, žice i kamenja pružili su ujedinjen otpor nacističkom režimu.

To je bio prvi organizovani otpor zatočenika u logoru. Nažalost, logoraši su uspijeli da odlože neizbježnu smrt samo na par mjeseci.

Njemački SS je u noći između 2. i 3. avgusta te godine  likvidirao zatočenike „ciganskog kampa“ i preko dvije hiljade i 900 žena, djece, starih i bolesnih Roma i Sinta tokom te noći, prvo je ugušeno u gasnim komorama, a potom spaljeno u krematorijumu.

Iako se sve ovo čini kao daleka prošlost, veliki broj romskih zajednica širom Evrope i dalje je izložen napadima desničarskih i neonacističkih pokreta, stoji u saopštenju Asocijacije mladih Roma „Aksiom“.

Veliki broj pripadnika ove zajednice ne zna historiju svog naroda i zaboravlja na one koji su se na današnji dan suprostavili nacističkom režimu. Nedostatak muzeja, prostora, školskih udžbenika koji govore o romskoj historiji je jedan od razloga zašto se zaboravlja i baca u zaborav borba romskog naroda.

Mi iz Asocijacije mladih Roma „Aksiom“, naglašavamo važnost zajedničke i ujedinjene borbe protiv diskriminacije, segregacije i svakakog pokušaja tretiranja Roma i Romkinja kao građana i građanki drugog reda. Također, pozivamo vlast u Bosni i Hercegovini da uradi sve da se na dostojanstven način ovaj i svi drugi datumi važni za romsku zajednicu, počnu obilježavati, kako bi se sačuvali od zaborava.

Prisjećajući se ovih heroja koji su hraboro ustali protiv fašizma, imamo obavezu da nastavimo da se borimo za naša prava, kao ravnopravni državljani država u kojima živimo, istakli su oni.

Romi imaju tradiciju borbe protiv fašizma i mi smo danas ponosni na ovu tekovinu koja je nakon Drugog svjetskog rata ujedinila Evropu i čiji smo neodvojivi dio. Danas šaljemo poruku da nismo zaboravili i da ćemo se zauvijek sjećati. Opre Roma !

Pročitaj više: Obilježavanje 29. godišnjice Dana Armije RBiH

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)