Za koru:
4 bjelanca
200 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g badem listova
Za fil:
400 ml Mljeka
4 žumanceta
1 pudinga od vanilije
40 g šećera
1 Šlagfix Dolcela
20 g šećera u prahu
200 g svježih jagoda
Priprema:
Prvo skuhati puding smjesu koja se treba ohladiti: mljeko pomješati sa žumancima, šećerom, pudingom, gustinom, vanilinim i žicom dobro izmješati. Staviti na štednjak i kuhati dok se ne zgusne, pojave mjehurići, oko 5-7 minuta.
Maći sa vatre, pokriti prozironom folijom i ostaviti da se ohladi.
Za koru:
Umutiti bjelanca sa malo soli u čvrstisnijeg. Kad je dovoljno čvrsto dodavati šećer sve po malo, pomješan sa gustinom i mješati dok se sav šećer ne istopi. i dok smjesa ne postane dobro gusta.
Pleh obložen sa papirom za pečenje pripremiti, smjesu preko premazati, badem listove preko raspodjeliti. Peći na 190 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 160 stepenii peći daljih 10-15 minuta.
Pripremiti krpu posutu sa malo šećera i koru odmah dok je vruća okrenuti da badem listovi budu dole i jos toplu je sa salvetom zaviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.
Šlag umutiti prema uputstvu na kesici, dodati puding smjesi kao i šećer i mutiti dok se ne sjedini. Premazati preko kore, raspodjeliti preko sječene jagode, čoko mrvice po ukusu i zaviti pažljivo u rolat. Ukrasiti po želji.
Pročitajte više: Recept: Uštipci sa tikvicama
Pratite nas na facebook akter.ba - Ukusna rolada sa jagodama
rolada