Recept: Uštipci sa tikvicama

Tikvice su ljetno povrće iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama širom svijeta. Sve vrste bundeva orginalno potječu iz Amerike, ali najomiljenija vrsta tivica razvijena je u Italiji početkom 20. vijeka. Ovo povrće se može pripremiti na bezbroj načina i kombinirati s raznim namirnicama.

Danas vam donosimo jedan recept koji će vas sigurno obradovati: Uštipci s tikvicama!

Sastojci

1 kg tikivica (rendanih)

1 crveni luk (rendan)

2 mlada crna luka (sitno iseckana)

2 kašike sveže nane (sitno iseckane)

2 jaja

1,5 čaša tvrde grčke fete (rendane ili sitno izdrobljene)

2 čaše hljebnih mrvica ili 4 kašike brašna sa praškom sa pecivo (po potrebi)

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 kašike peršuna (sitno sjeckanog) so i biber po ukusu ulje za prženje

Priprema

Rendane tikvice posoliti staviti u cjediljku da odstoje 30 minuta nakon cega ih dobro ocjediti

Sve sastojke staviti u veliku posudu i dobro izmješati dok se ne dobije smjesa dovoljno gusta da se formiraju loptice.

Bolje je izbjegavati hljebne mrvice jer upijaju više masnoće nego brašno. Dodati više brašna nego što ovaj recept traži, ali ni tada se ne dobije dovoljno gustu smjesu, a ne želimo da preteramo sa brašnom. Za prženje je i rjeđa smesa u redu. 

Pročitaj više: Recept: Rižoto s kozicama i tikvicama

Pratite nas na facebook akter.ba - Recept: Uštipci sa tikvicama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori