Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Nutricionisti kažu da ima manje kalorija od hljeba, riže i tjestenine. Možda niste znali, ali sadrži više kalija nego banana. Mnoge su koristi ovog povrća, ali o njima ćemo drugom prilikom.
Krompir je neizostavan u našem kulinarstvu. Pripremamo ga na bezbroj načina.
Sastojci:
1 kašika maslaca
750 ml vrhnja za kuhanje
2 česna bijelog luka
2 grančice svježeg timijana ili majčine dušice
Kašikica soli
1,5 kg krumpira narezanog na tanke ploške
100 g parmezana
Muškatni oraščić
Biber
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 stepeni, a dublju posudu (cca 30 x 30 cm) za pečenje premažite maslacem.
Pomiješajte vrhnje sa zgnječenim bijelim lukom, timijanom i soli pa zagrijte.
Kad proključa smanjite vatru i kuhajte lagano 10-ak minuta. Potom izvadite ostatke timijana i bijelog luka.
Premažite dno zdjele malom količinom pripremljenog vrhnja pa postavite prvi red ploškica krumpira. Posolite, pobiberite i pospite muškatnim oraščićem. Prelijte vrhnjem pa ponovite postupak dok ne potrošite sve namirnice. Završite vrhnjem i začinima.
Posudu obložite folijom i pecite 45 minuta u zagrijanoj rerni. Maknite foliju, pospite parmezanom i pecite još pola sata, sve dok ne poprimi zlatnu boju. Pustite da odstoji desetak minuta prije serviranja.
Pročitajte više: Recept: Starinski lokumi kao kod naših nana i baka