Recept: Rižoto sa povrćem, savršen za toplo ljeto

Gastro

Recept: Rižoto sa povrćem
Foto: Unsplash

Donosimo vam jedan recept koji će vas oduševiti u ovim toplim danima. Najvažnije je da se brzo i lako priprema.

Sastojci: 

250 g riže
1 velika glavica sitno sjeckanog luka
1 mrkva
1 čehno bijelog luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
250 g šampinjona (po želji)
1 kašika peršuna
po potrebi voda ili povrtni temeljac
Malo ulja za prženje povrća
Ukoliko volite grašak, krompir, paradajz ili bilo koje drugo povrće slobodno dodajte, nećete pogriješiti.

Priprema:

U širu šerpu ili tavu, sipati nekoliko kašika ulja ( najbolje je ako se koristi puter ili maslinovo ulje ) i dodati sitno isječenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta, povremeno promiješati.

Dodati mrkvu, koju ste očistili, oprali i isekli na malo krupnije kockice te i nju propržiti nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji isjeći ih na pola, a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta, dodati paprike, koje ste očistili od žilica i sjemenki i isjekli na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. 

Na kraju dodajte i sitno isječen bijeli luk i sve zajedno propržite. Naravno, ukoliko ne volite bijeli luk ne morate dodati u jelo. 

Kad ste povrće propržili, dodajte rižu i prelijte vrelom vodom. Kuhajte dok riža ne bude skuhana. Pazite da vam riža ne bude gnjecava, nemojte prekuhat, provjerite nakon 10 minuta. 

Za ovaj obrok ne treba vam duže od 30 minuta. 

Pročitajte više: Recept: Lisnata pletenica od višanja

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori