Vrlo ukusna i lijepog izgleda pogača idealna je za nedjeljni doručak.
Postupak pravljenja pogače možete pogledati na videu ispod teksta.

Sastojci:
2 jaja, (od toga za tijesto koristimo dva bjelanca i jedno zumance)
200 ml toplog mlijeka
6 g secera
6 g soli
Kesica suhog kvasca
30 ml ulja 550 g brasna
Za premaz:
jedno zumance
Kada zakuhate tijesto, ostaviti da stoji na toplom bar sat vremena. Kada tijesto nadođe, podjeliti ga na dva dijela. Od jednog dijela napraviti 8 loptica, a drugi dio razvaljati u obliku i veličini pizze.
Nožem izrezati komade (kao za pizzu) ostavljajući spojene krajeve. Na svaki izrezani komad staviti po jednu lopticu. Užim krajem tijesta pokriti loptice i utisnuti vrh u lopticu od tijesta. Napraviti “rupu” i po želji staviti sir ili neki drugi fil. Pogača je na taj način već dobila svoj lijepi oblik. Prije pečenja je premažite žumancem.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30 minuta.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Pahuljasti KOLAČ od JABUKA