Ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu. Ukusna piletina dostojna svakog ekskluzivnog restorana.
Sastojci
2 pileća fileta srednje veličine,
1/2 kašičice soli,
1/4 kašičice bibera,
ulje za prženje
Pohovanje piletine:
2 jajeta,
prstohvat soli,
prstohvat bibera,
1-2 kašike parmezana,
1 kašika iseckanog peršuna,
3 kašike brašna
Sos od limuna:
1 kašika maslinovog ulja,
3 kašike putera,
1 krupnije česne bijelog luka,
sok od 1-2 limuna,
100 ml pilećeg bujona ili vode,
1/2 kašičice kukuruznog skroba - gustina,
prstohvat soli,
prstohvat bibera,
1 kašika isjeckanog peršuna
Finale:
1 kašika isjeckanog peršuna za garniranje
Prilikom kupovine pilećih fileta opredijeliti se za one koji su srednje veličine, ne za prevelike. Veoma važan sastojak sosa je puter i ne može se zamjeniti nekom drugom masnoćom.
Priprema sosa od limuna:
Iscjediti limun. U zavisnosti od njegove veličine uzećemo jedan ili dva komada. Oljuštiti bijeli luk i isjeckati ga. Oprati, posušiti i isjeckati peršunov list. U posudici izmješati kukuruzni skrob i 1-2 kašike hladne vode.
U tavi na tihoj vatri zagrijati maslinovo ulje i 2 kašike putera. Dodati sitno isjeckan bijeli luk i pržiti minut, pazeći da luk ne izgori.
Dodati sok od limuna i bujon ili vodu, pa kuhati na tihoj vatri dok se tečnost ne redukuje.
Dodati isjeckan peršun. Dodati kašičicu rastvorenog gustina pa uz miješanje sačekati da se sos zgusne i ako je potrebno dodati još malo tečnog gustina. Kuhati nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti. Na samom kraju dodati još jednu kašiku putera i skloniti sos s vatre.
Priprema piletine:
Filete isprati pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i odsijeći višak masnoće ako je ima. Oštrim nožem zasijeći filete preko debljeg dijela po dužoj strani i rastvoriti ih. jNežno ih izlupati preko plastične folije ravnom stranom tučka. Meso ne bi trebalo da bude deblje od 7 mm. Posoliti i pobiberiti šnicle.
Pohovanje piletine:
U većoj tavi na umjerenoj vatri zagrijati ulje za prženje. Vrlo je važno da ulje ne bude previše zagrijano jer će prilikom prženja poh pregorjetti, a meso ostati nepečeno.
U plitkoj posudici ili dubokom tanjiru umutiti viljuškom 2 jajeta. Posoliti i pobiberiti. U zavisnosti od veličine jaja dodaćemo jednu ili dvije kašike parmezana, tako da smjesa ne bude kašasta već rijetka. Oprati, posušiti i isjeckati peršunov list, pa dodati u smjesu.
Na veliki, plitki, tanjir prosijati brašno.
Jednu po jednu šniclu uvaljati u brašno i otresti višak. Zatim šniclu umočiti u pripremljena jaja i staviti na umjereno zagrijano ulje. Pržiti meso na laganoj vatri po 4 minuta sa svake strane. Kad šnicla lijepo porumeni s jedne strane okrenuti je na drugu.
Ukoliko je ostalo smjese s jajima napraviti prženice. Ako kuhamo za 4 osobe - raditi s dvije tave na 2 ringle.
Poslužiti odmah. Na tanjir staviti pohovano meso, preliti sosom od limuna i putera, pa dodati unaprijed pripremljen prilog, na primjer grašak ili spanać. Garnirati isjeckanim peršunom.
Prijatno!
Pročitaj više: Recept: Slana lisnata punjena štrudla
Pratite nas na Facebook akter.ba -Recept: Piletina sa sosom od limuna