Lisnato tijesto idealan je odabir za izradu savijača, krempita i drugih slastica. Idealna su kombinacija s nekim voće. Možete koristiti i zaleđeno lisnato tijesto koje je potrebno samo odmrznuti na sobnoj temperaturi, pobrašniti podlogu i uz minimalan trud ga razvaljati na željenu debljinu. Ove hrskave slastice oduzet će vam pola sata vremena, a pružiti sate i sate užitka.
Sastojci:
2 pakovanja lisnatog tijesta (po dvije kore u svakom)
2 jabuke
malo šećera u prahu
cimet
3 kašike džema po želji
žumance za premazivanje
Priprema:
Razvaljati lisnato tijesto, izrezati na komade željene veličine. Dvije Jabuke oguliti i sitno isjeckati, dodati 3 kašike džema i cimet.
Na dvije kore stavljati na sredinu lisnatog tijesta po kašiku fila, pazeći da ostane malo prostora oko ruba tijesta.
Svaki dio tijesta na kojem ste stavili fil, preklopiti drugim dijelom tijesta (kao na snimku). Rubove pritisnite viljuškom kako bi spriječili da fil iscuri van.
Svaki komad zarezati na vrhu nožem i premazati žumancetom.
Peći u zagrijanoj pećnici 20 min na 200 stepeni. Nakon pečenja posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Teleće pečenje sa povrćem