Dunja nije samo ukrasno voće, već je i lijek te ukusan i zdrav jesenski desert.
Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij. Od njih se proizvode marmalade, džemovi, pekmezi, kompoti, likeri, rakije, sirupi i slatko.
Mi vam donosimo jedan stari dobri recept za slatko od dunja.
Slatko često svi povezuju sa svojim djetinjstvom jer su ga naše bake/nane nekada pripremale, a priprema je poprilično jednostavno i ne treba vam puno sastojaka.
Sastojci: 1.5 kg dunja 1 kg šećera 250 ml vode sok od pola limuna
Priprema:
Spužvicom dobro oprati dunje, jer ćemo koristiti i koru. U jednu šerpu istresti 1 kg šećera, i dodati 250 ml vod.
Promješati da se šećer rastopi i staviti na šporet da prokuha. U međuvremenu dunje očistiti od košpica i stavljati u vodu s limunom da ne potamne. Vrlo je važno sačuvati lijepu svijetlu žutu boju dunje. Odmah rendati i čim završimo rendanje komada dunje, odmah dodajemu u šećernu vodu na šporetu.
Tako i dalje čuvamo lijepu žutu boju. Najbolje je direktno rendati u šerpu sa agdom, ali je to također i vrlo nezgodno, pa smo našli ovaj način kao na videu. Kada smo sve izrednali, ostaviti da kuha 35-40 min.
Sok mora biti gust i ne smije ostati puno tekućine. Također veoma važno je napomenuti da se ne smije koristiti kašika za mješanje, nego se povremeno šerpa "protrese" u toku kuhanja.
Kad se slatko skuhalo, sklonimo sa šporeta i ostavimo da se prohladi 10-15 min. Nakon toga, tegle smo zagrijali u mikrovalnoj i u vruće tegle sipamo još toplo slatko od dunja. Poklopiti i okrenuti teglu naopako. Tako smo ujedno konzervirali slatko i može dugo stajati.
Slični sadržaji: Recept: NUTELLA TORTA (VIDEO)