Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu "light" verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač.
Sastojci za čokoladni kolač:
1. skupina satojaka
- 3/4 šoljice brašna
- 1 šoljice šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
- 2 pune velike kašike kakaa u prahu (gorkog)
- 1 mala kašike soli
- 1 mala kašikica praška za pecivo
- 3/4 male kašikice sode bikarbone
2. skupina sastojaka
- 1 veliko jaje
- 1/2 šoljice mlijeka
- 2 kašike ulja
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- 1/2 šoljice vode
Priprema čokoladnog kolača:
1. Uzmite jednu šoljicu veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u kašikama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Zagrijte pola šoljice vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta
Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolirati unos kalorija.
Pročitajte više: Recept: Rahvanija starinski kolač iz nanine sehare
Pratite nas na Facebook akter.ba -Recept: Brzi čokoladni "light" kolač