Rast cijena odnosi se i na stanove, kirije skuplje za 10 posto

STANOVI

Rast cijena odnosi se i na stanove, kirije skuplje za 10 posto
Foto: istinomjer.ba

Trend divljanja prodajnih cijena stanova u Sarajevu i dalje raste. Prvenstveno zbog nedostatka ponude i stagniranja stanova. S druge strane, ponuda stanova za iznajmljivanje je nešto bogatija, ali je došlo do poskupljenja.

U odnosu na prethodne godine, cijene stanova za iznajmljivanje u prosjeku su porasle za 10 posto.

Kako nam je potvrdio Saša Pinter, vlasnik agencije Artis iz Sarajeva, cijene su primjerene prethodnih godina i nije bilo značajnijih poskupljenja.

"Što se tiče centralnih dijelova grada, područja Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad, cijene stanova za iznajmljivanje su neznatno porasle. Otprilike ti stanovi koji su bili 500 KM sada su 550 KM", kaže Pinter.

Ponuda ne nedostaje. Pinter tvrdi da u odnosu na prošlu godinu nema značajnijih skokova, uz manjak stanova manje kvadrature.

“U ponudi ima dosta stanova, u odnosu na prošlu godinu nema značajnijih odmaka, samo manjak manjih stanova od 30 do 50 kvadrata. Cijena zakupa takvih stanova je od 350 do 500 KM, a takvih stanova je uvijek bilo u deficitu." On kaže.

Uvek ima dvosobnih, trosobnih i većih stanova, od 70 kvadrata i više, ali je cena zakupa drugačija.

Pinter dodaje da se nada da će trend rente u Sarajevu rasti. Prije korona virusa, grad se pretvarao u turističku destinaciju, ali je blokada sve to usporila.

"Očekujem da će, ako ne ovog ljeta, onda idućeg, sve krenuti u normalu. U tom smislu će rasti i rente, a u Sarajevo će se vratiti turistički duh", zaključuje Pinter.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)