Putinov ljutiti govor prepravlja historiju Ukrajine

Putin

Nema govora o potpisivanju dokumenata, idemo na novi krug pregovora‘
Foto: EPA

Kasnonoćni televizijski govor ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Kremlja, samo nekoliko sati nakon razgovora o samitu, bio je prožet ljutnjom, historijskim pritužbama i izazovima Zapadu, BBC-jevi Sarah Rainsford i Paul Adams u Kijevu daju svoju presudu.

Ovo je bio ljutit Putinov govor, nestrpljivi i direktno prijeteći. Činilo se kao da je ruski predsjednik skupljao 20-ak godina ljutnju u grudima i uzvratio udarac.

"Niste željeli da budemo prijatelji", kako je to rekao Zapadu, "ali niste morali da nam pravite neprijatelja."

Bilo je mnogo toga što smo ranije čuli, prepakovano za ovaj trenutak kada zna da ima maksimalnu pažnju.

Ovim govorom, Putin očigledno nije odustajao od svojih ključnih bezbjednosnih zahtjeva: proširenje NATO-a se mora povući, a ukrajinsko članstvo je crvena linija. Požalio se da je zabrinutost Rusije godinama ignorisana kao irelevantna i optužio Zapad da pokušava da "obuzda" Rusiju kao globalnu silu koja se ponovo oporavlja.

Putinov fokus na Ukrajinu bio je opsesivan, kao čovjek koji razmišlja o malo čemu drugom.

I, naravno, došlo je do njegovog ponovnog pisanja ukrajinske historije, kako bi tvrdio da ona zapravo nikada nije bila država. U današnjem kontekstu, to je imalo duboko zlokobne prizvuke.

Priznavanje dva otcijepljena regiona Ukrajine moglo bi značiti da ruske trupe uđu otvoreno, vrlo brzo - pozvane kao "mirotvorci". Ili može doći do pauze, dok lider Rusije čeka da vidi sljedeći potez svog protivnika.

U svemu tome Ukrajina je bojno polje. Ali to je i igra na ivici između Rusije i Zapada, koja se brzo razvija u obračun.

'Pozorište u kojem svako igra svoju ulogu'

Raniji sastanak ruskog Vijeća sigurnosti bio je pozorište u kojem je svako imao svoju ulogu i svoj scenario.

Najviši ruski zvaničnici sjedili su u polukrugu čudnog izgleda ispred Vladimira Putina, pozivani jedan po jedan da priđu mikrofonu i kažu mu ono što želi da čuje.

U priči koju su ispleli, Rusija je bila primorana da uskoči kako bi zaštitila narod Donbasa - mnogi od njih su sada ruski državljani - od smrtonosne prijetnje koju je predstavljao Kijev, davanjem formalnog priznanja otcijepljenim regijama.

Ponovo je izgovorena riječ genocid, a ukrajinska vlada opisana je kao marionete Zapada.

Veliki dio govora Vladimira Putina o Ukrajini zvučao je kao grozničav san. Košmarna vizija zemlje ekonomski osakaćene, potpuno korumpirane, sklone razvoju nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje i nezahvalne za svu velikodušnu pažnju koju joj je posvetila Rusija od nezavisnosti.

Ovo nije bilo novo. Napisao je poduži članak prošlog ljeta, iznoseći mnoge iste argumente.

Ali to ga nije učinilo manje šokantnim za čuti. Podvlači, za svakoga ko ima ikakve sumnje, da Putin govori sa sasvim drugog mjesta. Ovo nije samo drugačiji pogled na historiju. Ponekad se činilo kao paralelni univerzum.

Ali ima li lekcija i za Zapad? Zašto je, upitao je, NATO napravio neprijatelja Rusije?

Zapadna alijansa sigurno nikada nije namjeravala da uradi tako nešto. Međutim, rusko vodstvo je još jednom podvuklo da Kremlj ostaje duboko ogorčen zbog načina na koji je historija ispala. Dobitak NATO-a bio je, prema Putinovom svjetonazoru bez sume, gubitak Rusije.

Francuz Emmanuel Macron govorio je o rješavanju "grešaka prošlosti" nakon što se sastao s Putinom u Moskvi prije dvije sedmice. Sugerirajući, možda, da Zapad snosi određenu odgovornost što je dozvolio da ovaj odnos bude tako loš.

Ako i kada se kriza oko Ukrajine može riješiti, kako NATO i Rusija mogu pokupiti komadiće?

U konačnom procvatu, Putin je rekao da će prvo razmisliti o onome što je čuo, a zatim uputiti poziv. Što je zvučalo prilično kao izazov za SAD da ga pokušaju zaustaviti.

(Izvor: bbc)

Pročitajte više: Putin: Spremni smo da razgovaramo sa SAD i NATO-om

Pratite nas na Facebook akter.ba -v

Putinov ljutiti govor prepravlja historiju Ukrajine

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)