Putin: Spremni smo da razgovaramo sa SAD i NATO-om

PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin je istakao da je Rusija spremna da se uključi u pregovore o ograničenjima raspoređivanja raketa srednjeg dometa u Evropi, transparentnosti vježbi i drugim mjerama za izgradnju povjerenja

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je Moskva spremna za razgovore sa SAD i NATO-om o ograničenjima za raspoređivanje raketa i vojnoj transparentnosti.

Govoreći nakon razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), Putin je rekao da su SAD i NATO odbacili zahtjev Moskve da zadrži Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije izvan NATO-a, zaustavi raspoređivanje oružja u blizini ruskih granica i povuče snage saveza iz istočne Evrope.

Složili su se da razgovaraju o nizu sigurnosnih mjera koje je Rusija ranije predložila.

Putin je rekao da je Rusija spremna da se uključi u pregovore o ograničenjima raspoređivanja raketa srednjeg dometa u Evropi. Transparentnosti vježbi i drugim mjerama za izgradnju povjerenja, ali je naglasio potrebu da Zapad posluša glavne zahtjeve Rusije.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo djelimično povlačenje trupa nakon vojnih vježbi. Ruska vojska nije dala detalje o tome odakle se trupe povlače, niti koliko. Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)