Pucanj iz topa sa Žute tabije označio početak mjeseca ramazana

Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu

Tradicionalno, pucnjem iz topa sa Žute tabije u Sarajevu označen je početak ramazana. Iako su ranije na Žutoj tabiji bile desetine vjernika kako bi na ovom prelijepom mjestu dočekale najdražeg gosta. Tabija je ove godine zbog pandemije koronavirusa bila dosta manje posjećena.

Pucnju s Žute tabije prisustvovala je novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite." (El-Bekare 183-184).

U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori