Kakve su žene koje nose ime Amina?

Ime Amina je arapskog porijekla (‏آمنة‎ ) i znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna.

Ovo je jako često ime među muslimanima. Majka poslanika Muhameda a.s. zvala se Amina. Takođe se ime Amina prevodi i kao "žena mira i harmonije".

Na listi najčešće davanih imena djevojčicama u Federaciji BiH u posljednjih nekoliko godina je ovo ime bilo na 1. mjestu.

Ime Amina  znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna. 

Što to znači i odakle dolazi

Prvi put se ime Amin pojavilo u muslimanskim zemljama. Postoji nekoliko mogućnosti za svoje podrijetlo i značenje, to je ime majke poslanika Muhammeda a.s.

Po sebi, po svom podrijetlu, označava lojalnost, pouzdanost i poštenje.

Znate li? Ovo je ime arapskog porijekla, a po tradiciji se tako često nazivaju samo najmlađe kćeri u porodicama.

Prema drugom tumačenju, Amina prevodi kao "djevojčicu s tihom i mirnom raspoloženjem". Postoji još jedno značenje – onaj koji je siguran i mir. Prema trećoj verziji, pojavljuje se muška verzija sličnog imena. U svakom slučaju, Amina znači prije svega lojalnost.

Ostali oblici imena

Možete pronaći takve varijante varijacije: Mina, Minochka, pa čak i Musya. Često se koristi i Aminochka ili Aminka, koji su najpopularniji. Također, djevojka se može zvati Aminus ili Amishka.

Ime na različitim jezicima svijeta

Na nekim je jezicima pisano i zvuči kao Aminat, što je često i slobodno nezavisno ime.

Na arapskom, Amina zvuči kao Emin ili Emine. A u Dagestanu i kineskim zemljama djevojka će se zvati Aminat, ponekad i Eminat. Muška verzija zvuči poput Amin ili Emin.

Karakterne osobine, temperament i ponašanje

Djevojka s takvim imenom uvijek će vrijednost iskustva više nego savjet, jer je uvijek bolje – stvorena i punjena vlastitim bumps. Ona voli avanturu i rizik, ne može dugo sjediti na jednom mjestu.

To su entuzijasti koji cijene neobičan i energičan. Stoga ih se uvijek lagano šalje na mirni tečaj, osobito u profesionalnom polju.

Amina uvijek raste prikupljane i mobilne, što vrlo dobro utječe na formiranje karaktera. Značenje imena također se odražava u želji za voljom.

Djevojke rođene u ljeto mnogo su sretnije od zimskih. Imaju uvijek snažnu i sretnu obitelj. Ali zimske Amine su snažne u duhu, tvrdoglave i nepopustljive na isti način kao i zima u kojoj su rođeni.

Kad Amina odluči da muškarac treba u svom životu, mora biti siguran, cijeniti slobodu i biti u mogućnosti postići kompromise.

Međutim, on će braniti svoju stajališnu točku do posljednjeg. Istodobno, to je vrlo nježna priroda koja zahtijeva nježnost, uzajamno razumijevanje i zaštitu. .

Važno je! Žena s ovim imenom uvijek pokušava postići svoje ciljeve. I vrlo često, na ovom putu, može se zaboraviti na osobne odnose, obiteljske veze, pa čak i povrijediti voljene osobe. Često takvi pojedinci pada u egoizam i pedantnost. Stoga, trebaju pažljivo odabrati pristup.

Značenje slova u nazivu i numerologiji

Položaj i značenje pisama nameću veliki impresija na karakter osobe. Aminu su obdareni takvim osobinama:

  • u ime se dešifrira kao moć i snaga, pogotovo ako je u početku;
  • pismo prikazuje gorljivost i brigu za druge i poslove u prirodi čovjeka;
  • označava osjetljivost duše, nježnost prema okolišu i ljubav prema svijetu;
  • Posljednje pismo znači isto kao i naslov, ali u manjoj mjeri.

Ime u historiji

Također nije bilo u historiji bez zanimljivih, značajnih i doista talentiranih pojedinaca nazvanih Amin.

  • Amina Wadud – profesor islamskih studija, žena koja je izazvala temelje muslimanskog društva. Ona je prva žena u koja se usudila održati Džumu molitvu kao imam. Dogodilo se to 2005. godine, a sama ceremonija održana je u New Yorku, iako je pratilaprotest i demonstracije. Tri džamije odbile su održati ovu svečanost, budući da je bilo u suprotnosti s pravilima i bilo je popraćeno prijetnjama.
  • Amina Zaripova – Svjetski prvak u ritmičkoj gimnastici.
  • Amina Figarova – pijanist, jedan od talentiranih skladatelja Europe.
  • Amina Umurzakovapoznatog u filmu i kazališnoj glumici.

Aminovo ime odgovara uporni i uporni ljudi koji uvijek idu na željeni cilj. Ali istodobno odražava nježnu i ranjivu prirodu vlasnika, za koje će obitelj i odnosi sa voljenima uvijek doći prvi.

PROČITAJTE VIŠE: Sretan život – prijedlozi za sretniji i ispunjeniji život

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori