Pronađeno mladunče lava koje se izgubilo u Budvi

Zanimljivo

Pronađeno mladunče lava
Foto:Lion cub, South Africa

Nakon što je jutros u Budvi, u mjestu Lapčići, izgubljeno pa pronađeno mladuče lava, mnogi su se zapitali odakle ova životinja u tom primorskom gradu.

Portal RTV Budva naveo je da je mladunče lava u vlasništvu turskog državljanina.

Pojedini mediji su objavili da se mladunče, koje su strani državljani držali kao ljubimca u dvorištu kuće u naselju Markovići, izgubilo prije par dana, prenosi Beta.

Kako je saopšteno, provjerava se da li je vlasnik mladunčeta lava posjedovao papire. 

"U toku su provjere odakle mladunče lava u Budvi", nezvanično je saopšteno Portalu Analitika. 

Mladunče staro svega nekoliko mjeseci, kako je ranije danas objavila RTV Budva, je kućni ljubimac Turskog državljanina, a koji je, kako je Portalu Analitika saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, najvjerovatnije prokrijumčaren u Crnu Goru.

“Agencija izdaje dozvole za uvoz i izvoz divljih životinja. Agencija sprovodi CITES konvenciju o trgovini divljim životinjama. Ovakva životinja morala bi da ima dozvolu izvoza države i dozvolu uvoza u državu. Ne može tek tako da pređe granični prelaz, mora imati papire države koja ga otprema i države koja prihvata, upravo da bi se spriječilo krijumčarenje”, pojašanjavaju iz Agencije.

U ovom slučaju, kako dodaju, Agencija nije izdavala nikakve dozvole.

“Ovaj lavić ima svega nekoliko mjeseci, što znači da je vrlo vjerovatno prokrijumčaren. To su ozbiljni prekrišaji, krijumčarenje životinje je jednako krijumčarenju droge, oružja”, kazali su za Portal Analitika iz Agencije.

Napominju da su informaciju da se u Budvi drži mladunče lava dobili još prije desetak dana, a o tome su, ističu, obavijestili Ekološku inspekciju.

“Od građana smo dobili prijavu da neko u Budvi ima lavića. Pošto Agencija nema inspekcijske i policijske nadležnosti, odmah po toj prijavi obavijestili smo Ekološku inspekciju, koja je bila dužna da sazna kod koga je lav i da obavi inspekcijski nadzor. Slučaj smo prijavili 21. Januara. Odgovor nijesmo dobili”, kažu iz Agencije.

Od inspekcije su, kako se vidi u prijavi, koja je dostavljena Portalu Analitika, a koja je sa video materijalom i fotografijama proslijeđena i inspekciji, tražili da hitno reaguju.

Odgovor još nijesu dobili. Fotografije i video material mladunčeta lava objavljeni su na Instagram stranici, koja pripada izvjesnom Luki Terziću. (Izvor: Gradski.me)

Pročitajte više: Evo kako možete spasiti JEŽA ukoliko dospije u vašu baštu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori