Znakovi koji govore kada biste trebate baciti proizvode za čišćenje

Proizvodi za čišćenje
Proizvodi za čišćenje imaju rok trajanja

Povremno svako u ostavi i frižideru napravi "čistku" kako bi se riješili proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

Isto to bismo trebali napraviti i s kolekcijom sredstava za čišćenje.

Naime, ona ne bi smjeli stajati godinama ispod sudopere, pogotovo ako se radi o prirodnim formulama bez hemijskih konzervansa.

U nastavku saznajte šta sve trebate znati o proljetnom čišćenju ormara s proizvodima za čišćenje.

Koliko dugo traju sredstva za čišćenje?

Eko proizvodi za čišćenje i dalje sadrže neke konzervanse kako bi zaustavili rast mikroba. Međutim oni obično dosegnu maksimum nakon dvije godine - nakon toga će proizvod početi propadati.

Proizvodi za čišćenje na bazi enzima obično istječu još brže. No, ne brinite. Budući da prirodne proizvode za čišćenje ne jedete niti ih stavljate na kožu, oni obično ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje kad im istekne rok trajanja.

Mogli biste samo primijetiti da im miris počinje nestajati ili da ne rade onoliko dobro kao prije.

- Prirodni proizvodi za čišćenje kojima je istekao rok trajanja rijetko predstavljaju prijetnj. Osim što vjerovatno neće dobro očistiti, budući da im učinkovitost vremenom istječe - kaže Angela Bell, zaposlenica u kompaniji Grove Collaborative.

Također, imajte na umu da je istečeni roka trajanja obično napisan riječima "najbolje upotrijebiti do...", pa bi bilo najbolje da proizvod iskoristite prije nego što istekne tačan datum otisnut na ambalaži.

Sacha Dunn, osnivač kompanije za čišćenje Common Good, tvrdi da će neki proizvodi često trajati duže nego što rok trajanja kaže.

- Proizvodi bi mogli malo izgubiti na učinkovitosti, ali to su uglavnom male promjene - objašnjava Dunn. Dodaje da bi sredstva za čišćenje s mirisom esencijalnih ulja vremenom mogla potamniti jer ulja oksidiraju. Tekuća sredstva za čišćenje bi godinama mogla postati viskoznija.

Neki znakovi da je vrijeme da bacite proizvode

Ipak, postoji nekoliko znakova koji pokazuju da biste proizvod za čišćenje trebali baciti i uzeti novi, bilo zbog toga što proizvod više ne djeluje ili zato što bi mogao donijeti više štete nego koristi:

- Čudni mirisi: Ako proizvod ima miris na užeglo ulje repice ili maslinovo ulje, vrijeme je da bacite proizvod. Iako to nije nužno opasno, nije ni ugodno za upotrebu.

- Razdvojena tekućina: Tekućina se može odvojiti ili postati mutna - kaže Bell.

Ponekad dobro mućkanje može popraviti situaciju, ali ako se to ne dogodi, vrijeme je za zamjenu.

- Dezinficijensi kojima je istekao rok trajanja: Ako živite s bolesnim članom porodice ili ste zabrinuti zbog širenja bakterija kod kuće, obratite pažnju na sredstva za dezinfekciju. Naime, ako im istekne rok trajanja mogu izgubiti moć ubijanja klica.

Kako duže održati proizvode?

Da bi vaši proizvodi ispunili maksimalni vijek trajanja, važno je da ih pravilno skladištite. Visoke temperature mogu uzrokovati brže kvarenje proizvoda. Dunn preporučuje da ih držite u tamnom prostoru sobne temperature, primjera radi ispod sudopera ili u ormariću, dalje od direktne sunčeve svjetlosti.

Ako pazite na okoliš i koristite flaše koje se mogu ponovo puniti sredstvom, trebate pripaziti na to kako čistite te flaše. Ako ih ispirate vodom iz slavine, pustite da se potpuno osuše na zraku prije dodavanja sljedećeg sredstva za čišćenje. Voda iz slavine je puna bakterija.

Kako sigurno odložiti proizvode za čišćenje?

Kada u rukama imate pokvarene proizvode, važno je i odgovorno ih zbrinuti. Ako je vaše sredstvo za čišćenje napravljeno od biorazgradivih sastojaka (tako bi trebalo pisati na etiketi ili web stranici), jednostavno ih se riješiti. Flašu isperite u sudoperu s malo vode i nećete morati brinuti hoće li sredstvo trajno ostati u okolini.

Ako odlažete otrovne proizvode na bazi izbjeljivača, postupak je složeniji.

- Ako proizvod za čišćenje sadrži riječi poput opasnost, upozorenje ili oprez, vjerovatno ih ne može samo izbaciti u smeće ili izliti u sudoper - objašnjava Marilee Nelson, savjetnica za zaštitu okoline i suosnivačica Branch Basics.

U tom slučaju ćete morati potražiti mjesto za sigurno odlaganje u blizini. Ako radite proljetno čišćenje i nemate odmah kamo s tim proizvodima, spremite ih u hermetički zatvorenu posudu. Nakon toga odložite dok ih ne otpremite na odgovarajuće odlagalište.

- Odlaganje može imati veliki utjecaj na okolinu. Ono što završi u našem smeću završi u našoj podzemnoj vodi i okeanima - i na kraju nađe put nazad i dođe u naš život, u našu hranu i vodu za piće - kaže Nelson.

Također, kada odlažete više proizvoda za čišćenje, radite to jedan po jedan i ne miješajte ih zajedno u sudoperu ili u smeću.

Određene vrste sredstava za čišćenje ne djeluju dobro međusobno (posebno izbjeljivač i sirće) jer mogu stvoriti štetne plinove, piše Mbg.

Pročitaj više: Kako da bijele tene ostanu bijele?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)