Prije 30 godina granatirana je i zapaljena sarajevska Vijećnica

Sarajevo

Sarajevska Vijećnica, jedan od najupečatljivijih simbola glavnog grada BiH, zapaljena je u noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine. Srpske snage lojalne Radovanu Karadžiću granatirale su Narodnu i univerzitetsku biblioteku BiH, što je, prema ocjeni analitičara, bio „pokušaj uništenja civilizacijskog koda jedne multietničke države“. Zapaljeno je više od dva miliona knjiga i preko tri stotine raznih rukopisa.

Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vijećnica je predstavljala mjesto u kojem je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH). Samim tim, objekat ne samo da je imao vrijednost zbog svoje historije, već je u tim prijeratnim vremenima predstavljao simbol slobodne misli, studenata i svih ljudi koji su bili željni znanja.

Nažalost, pripadnicima Vojske RS-a koji su sa položaja oko Sarajeva četiri godine terorisali stanovništvo glavnog grada, ova informacija nije značila ništa.

Vijećnica je izgorjela u samo nekoliko sati, a u velikom požaru je stradalo skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa i rukopisa neprocjenjive vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu, ali i šire područje.

Iako su brojni vatrogasci i građani pokušavali ugasiti požar, unutrašnjosti objekta u tim trenucima nije bilo spasa, a građani su ovaj barbarski čin doživjeli veoma emotivno.

"Vijećnica je i ranije bombardirana, no ovog dana počev od 9 sati uvečer bila objekat brižljivo usredsređene artiljerijske palje. Ubrzo je cijelo zdanje pretvoreno u neugasivu buktinju. Vijećnica je napadnuta i spaljena kao hram pismenosti i kulture svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine", navodi se u filmu "Agresija na BiH".

Iako je bila važna za cijelu državu, a naročito za glavni grad, na projekt obnove Vijećnice čekalo se dugo vremena, a Grad Sarajevo je 2006. godine preuzeo na sebe vodeću ulogu u obnovi Vijećnice.

Tokom obnove, veliki doprinos dala je i Vlada Kraljevine Španije, ali i gradske strukture Budimpešte, Beča, Praga, Ljubljane, Nikozije, Tirane i Podgorice.

"Osim što smo članica EU koja je dala najveći iznos za obnovu, iznos koji je donirala Španija pokazuje koliko su važni ovaj grad i ova zemlja, ne samo vlastima u Španiji, već i svim njenim građanima. Ova prelijepa zgrada zaljuljana mržnjom rata je sada ponovo izgrađena i može još jednom postati simbol grada i podsjetnik šta prijateljstvo može postići. Danas slavimo pobjedu zajednice nad razdvajanjem, partnerstva nad konfliktom, i ovo će označiti pobjedu BiH kao cjeline", rekla je tadašnja ambasadorica Španije u BiH Aurora Mehia.

Sarajevska Vijećnica, koja je izgorjela u ratu, otvorena je 9.5.. Ceremoniji je prisustvovalo više hiljada građana.

Od tada, Vijećnica se koristi za brojne aktivnosti kako Nacionalne biblioteke BiH, tako i gradskih struktura koje u jednom od najljepših objekata iz austrougarskog perioda dočekuju brojne zvanice iz svijeta politike, kulture, ali i drugih sektora. (Klix.ba)

Pročitajte više: Vijećnica Naše stranke koja se odrekla plate od 3.600 KM napustila partiju: Razočarana sam

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)