Priča o ‘ratnim mladencima’: “29 godina skupa. Od tada, još toliko i od mene dosta”

Sarajevska priča

Priča o 'ratnim mladencima
Foto: Danilo Krstanović/Dženan Kriještorac

Jedan od najpoznatijih fotografija ratnog Sarajeva jeste slika mladenaca, fotografa Danila Krstanovića, ispod poznatog platna u Kulovićevoj ulici.

Njihova šetnja, stisak ruke, postali su jedan od svjetionika nade, otpora, sarajevskog inata i vjere u budućnost. A ko je imao veću vjeru nego ljudi koji su se u godinama borbe za opstanak odlučili za životni korak u neizvjesnoj budućnosti?

Na fotogafiji su bili Sanela i Emir Klarić, mnogima poznata lica iz javnog i političkog života.

Ali, ovog puta smo u potpunosti zaobišli temu politike i razgovarali s njima o ratnim godinama, dugom stažu u braku, vrijednostima koji njeguju i bitnim lekcijama – ratnim, sadašnjim i životnim.

Sastali smo se s njima upravo u Kulovićevoj ulici, onako simbolično. Na pitanje koliko su zajedno, oboje su se nasmijali i počeli da broje - 25, 26 i po...

"Aha, već sam te uhvatio da ne znaš koliko tačno – 27 godina u braku", govori kroz smijeh Emir Saneli.

Već na prvi pogled, može se primijetiti šta ih veže – zajednički humor i poseban šarm. Štaviše, ona vrsta šarma zbog kojeg se možete nadati da ćete ga imati i vi u braku nakon mnogih godina. A šta bolje može reći o povezanosti jednog para - nego da se i dan-danas smiju istim šalama.

"Nekoliko dana ili stotinu godina"

A na pitanje kako su se, nakon dvije godine zabavljanja, odlučili na vjenčanje baš u ratnoj, 1995. godini, Emir odgovara:

"Nije bilo jednostavno, ali iz te neke nejednostavnosti proizašla je i ta slika u Kulovićevoj ulici.. Na fonu pokušaja kontuiniteta normalnog života, pa ako dođe vrijeme – dođe, nije bitno je li rat ili šta je odluka je da se to uradi i desi".

Sanela iskreno odgovara da je bila ushićena, sretna te da nije mnogo razmišljala o budućnosti.

"Mislila sam samo o tome da želim da provedem svo svoje vrijeme sa Emirom, pa makar to bilo nekoliko dana ili sto godina", navela je Klarić.

Samo vjenčanje je bilo u skladu s okolnostima - skromno, ali u prisustvo porodice i prijatelja. Nažalost, Emirov otac je preminuo mjesec dana nakon toga.

"Interesantno je da smo uvijek imali taj humor i duh. Živjeli smo na Obali, imali smo komšiju Azura i kad su nam pitali gdje idete na medeni mjesec, govorili smo na Azurovu obalu", prisjeća se kroz smijeh ovaj bračni par.

Emir se prisjetio zanimljive anegdote iz ratnog perioda.

"Mi smo živjeli u stanu od moje nane na Obali. To je bio potkrovni stan – kao vešeraj koji je prepravljen u stan. Nije imao normalne prozore. I dolazi Sanelin rahmetli otac prvi put kod nas, traži nas okolo i vidi ga Sanela s prozora i govori :'Tu smo, tata', a on će:

'Vidi ih, kao u golubarniku'".

"Trčimo kući jedno drugome"

A na pitanje kako su održali skladan brak sve ove godine, Emir odgovara - uz uzajamno poštovanje i razumjevanje.

"Zvuči kao floskula, ali to je racionalno. Iracionalni odgovor je i onaj komični je da čovjek pokušava prvih nekoliko godina da bude glava porodice, ali onda vidi da to ne ide kako treba, pa onda prepusti supruzi sve i završava sa 'da, draga'. U biti, poštovanje, ispunjavamo želje jedno drugom", navodi Emir kroz smijeh.

Sanela i Emir Klarić - undefined
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sanela i Emir Klarić: "Poštovanje, ljubav i trčimo kući jedno drugom"

A Sanela se nadovezuje te govori da "ponavljaju ono što osjećaju".

"Često kažemo jedno drugom šta mislimo, pažnju poklanjamo, trudimo se da usrećimo jedno drugo. Niko od nas ne pokušava da uradi nešto što ovaj drugi ne voli. Živimo od sitnica. Pored 'volim te', bitna je i riječ 'izvini!', da shvatimo kada smo pogriješili, jer postoje situacije kada nam je teško i kada imamo probleme. Pogotovo kada su djeca bila mala i kada smo bili zbunjeni. Ali, u principu, ono što je Emir rekao – da se poštujemo i volimo i trčimo kući jedno drugom. Pokušavamo biti zajedno i još uvijek nam je lijepo", odgovara Sanela, dok Emir dodaje:

"Da, još uvijek".

"Djeca kao bolja verzija roditelja"

Njih dvoje imaju i dvije kćerke. Kažu da Sara liči na Sanelu, a Ena na Emira.

"Ma, obje liče na mene – lijepe, šarmantne i inteligentne", dodaje Emir u šali.

Njegova supruga nam govori da im je u odgoju bila bitna tolerancija i razumjievanje drugačijeg.

"Drago mi je da su odrasle u sredini gdje ima puno različitosti i da to shvate kao bogatstvo, a ne kao problem. Tu je i ljubav prema prirodi i čovjeku, da pokušamo jedni drugima biti podrška i uzor", navodi ona, dok njen suprug dodaje:

"Bolja verzija nas".

A na pitanje kako postići "bolje verzije" djece u vremenu sveprisutnosti društvenih mreža, ubrzanog tempa života te nešto drugačijih vrijednosti, Emir navodi:

"U ovom vremenu to nije baš jednostavno postići, ali ja mislim da su one na dobrom putu da to urade. Nijedna nije opterećena tim društvenim mrežama. Pokušavamo da objasnimo da komunikacija u vidu razgovora, druženja, provođenja vremena s drugim ljudima – uživo, je mnogo bolji i kvalitetniji način trošenja vremena, nego kada se to uradi iza nekih zaslona, hvataš neke kodove... Tako da je to pogrešan pristup utroška vlastitog, vrijednog vremena".

Sanela i Emir Klarić - undefined
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sanela i Emir Klarić: "Bez podrške nijedno od nas ne bi uspjelo"

Bračni par Klarić smatra da je i u današnjem vremenu apsolutno moguće uskladiti porodicu, obaveze i karijeru te druženje.

"Za sve ima dovoljno vremena, samo nas uhvati ta neka letargija, treba izaći iz nje i biti aktivniji. Zato je moja supruga broj jedan, pokretač porodice, mašina koja melje. Odgovor je da – može", smatra Emir, a Sanela pojašnjava:

"Može, ali uz podršku, bez koje niko od nas ne bi uspio. Važno je da oboje imamo karijeru, hobije i da smo uspjeli tako da – sigurni smo bili žrtva jedno drugom u nekim momentima, ali ne možemo reći da je neko više ili manje uspio, mislim da smo jednako i zajedno uspjeli".

"29 godina. Od tada, do danas i još toliko. Od mene ti dosta"

Na kraju smo ih pitali koje su to stvari naučili kroz zajednički život - jer su prošli skupa i rat i mir, i dobro i zlo.

Sanela i Emir Klarić 1995. godine - undefined
Foto: Danilo Krstanović: Sanela i Emir Klarić 1995. godine

"Ono što smo nas dvoje kroz rat naučili jeste da sitnice čine život, da se ne opterećujemo novcem i imovinom. Jako smo puno ulagali u obrazovanje i putovanje jer to niko ne može oduzeti. Zato što smo oboje bili izbjeglice u svom gradu i u sekundi izgubili sve – upravo to što to tražimo mnogo vremena na sitne, lijepe stvari poput putovanja i druženja, ustvari je savjet svima. Materijalni svijet nije izvor sreće", zaključuje Sanela.

Odlazimo nakon razgovora, svako svojim putem kroz Kulevićevu ulicu. I dalje razgovaraju o broju godina koliko su zajedno. Dok Klarići odlaze zajedno na kafu, Emir govori Saneli: 

"29 godina. Od tada, do danas i još toliko. Od mene ti dosta".

Radio Sarajevo

Pročitajte više: Barbara Šegetin i Damir Džumhur izabrali ime za sina, rodit će se u Beogradu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori