Prestanite jesti za radnim stolom i oslobodite se drugih loših navika

Prestanite jesti za radnim stolom i oslobodite se drugih loših navika
Foto: Shuterrstock

Sigurno ste bar jednom u životu, želeći da se oslobodite loših navika, podvukli crtu i rekli: “Od sutra okrećem novi list".

Navika se u mozgu stvara kao putovanje nervnog impulsa kroz određene nervne ćelije, kažu stručnjaci. 

Sve je više onih koji zastupaju princip zamjene jedne štetne navike nekom drugom, manje štetnom koja će uz jednak stepen zadovoljstva, imati daleko manje negativnih posljedica po zdravlje.

Kako izbjeći najčešće greške u obrocima

Svi imamo neke prehrambene navike koje su u najboljem slučaju beskorisne ili nezdrave. U najgorem slučaju uvredljive.  Ovo su navike koje morate prekinuti - zajedno s nekim zgodnim uputstvima za jelo kako biste obroke učinili zdravijima i lakšima.

Jedite svoj hamburger na 'pravi' način prema gore

Foto: Shutterstock

Obično jedemo hamburger s najdebljim dijelom lepinje na vrhu, ali često je bolje jesti naopako. Dodatni kruh upija sokove i okuse i sprječava da se obično tanja donja strana namoči.

Začinite solju bez prethodnog kušanja hrane

Foto: Shutterstick

Često je instinktivno posegnuti za biberom i solju prije nego što probate hranu. U redu je dodati začin ako vam zaista treba, ali ima smisla probati prije nego što dodatno posolite. Većina nas već jede previše soli, na primjer Britanci imaju prosječan unos od  8,1 g  dnevno, u usporedbi s preporučenom količinom od 6 g. Previše može dovesti do visokog krvnog pritiska

Rezanje špageta nožem

Foto: Shutterstock

Nijedan Talijan koji poštuje sebe ne koristi nož dok jede tjesteninu, posebno duge rezance poput špageta i taljatela. Umjesto toga, umočite viljušku okrenite je, donesite kašiku ispod nje kako biste tjerali tjesteninu na viljušku i jeli. Lako je.

Konzumiranje banana s pogrešnog kraja

Foto: Shutterstick

Banane rastu prema gore od stabljike. Dakle, ako ste poput velike većine ljudi koji bananu otvaraju sa kraja stabljike (kao na slici), radite to pogrešno. Najlakši način da jedete bananu je sa suprotnog kraja (što je zapravo vrh). Stisnite ga, a zatim ga otvorite kao i obično koristeći dršku za hvatanje.

Prebrzo jedete

Foto: SHutterstock

Problem s smanjenjem unosa hrane je taj što ćete često unositi mnogo više kalorija nego što vam je potrebno prije nego što vaše tijelo ima ikakvu priliku prepoznati da je već neugodno sito. 

"Potrebno je oko 20 minuta da poruke" Puna sam "proslijede iz probavnog sistema do mozga, pa je važno sačekati i prisjetiti se da procijenite koliko ste siti između zalogaja", kaže dijetetičarka Helen Bond. "Manje je vjerovatno da ćete i na ovaj način doživjeti probavne smetnje."

Punjenje hlebom pre glavnog obroka

Foto: Shutterstock

Ako pazite na svoj struk, prepuna korpa hljeba može biti jedno veliko iskušenje. Dobra ideja je ići s hljebom ili predjelom, ali ne oboje. U stvari, moglo bi biti lakše samo zatražiti da se hljeb uopće ne iznosi na stol dok pregledavate jelovnik, sugerira dijetetičarka Helen Bond.

Jedete prekasno uveče

Foto: Shutterstock

Dokazi nikako nisu jasni, ali  neke studije  ukazuju na to da su ljudi koji kasnije jedu debeli. Čini se da svakako ima smisla unositi više kalorija ranije u danu kada budete imali priliku biti aktivni. Ranija ishrana će takođe pomoći u sprečavanju probavnih smetnji tokom noći. Prema klinici u Clevelandu, kako biste izbjegli žgaravicu, trebate otići u krevet najmanje tri sata nakon jela. Idealno bi bilo da vaš večernji obrok sadrži najviše 500 kalorija i 20 g masti.

Na jedi cijeli dan

Foto: Shutterstock

Nekada se mislilo ako se jede malo, a često da je bolje za suzbijanje gladi, ali nedavna studija na pretilim muškarcima s predijabetesom pokazala je da je samo jedenje u roku od osam sati svaki dan značajno smanjilo razinu inzulina i osjetljivost na inzulin, kao i poboljšalo krvni pritisak s obrokom raspoređenim na 12 sati. 

"U najmanju ruku negrickanje između obroka omogućava tijelu da pređe u stanje gladovanja za koje sada znamo da je zdravije", kaže dijetetičar dr Schenker.

Večera za vašim stolom

Foto: Shutterstick

Radni ručak mogao bi se činiti dobrom idejom kada ste zatrpani snijegom, ali  istraživanja  su pokazala da mrvice i drugi komadići hrane prebačeni na vašu tipkovnicu stvaraju plodno tlo za bakterije otporne na antibiotike poput Staphylococcus aureus i E.coli. Da ne spominjem da će vaš računar vjerovatno biti potpuno uništen ako na njega ispustite piće. Iznesite hranu vani ili u zajednički prostor - ne samo da udahnete malo zraka i napravite pauzu.

AJK

Pročitajte više: Loše navike koje utječu na vaše zdravlje

Pratite nas na Facebook akter.ba - Prestanite jesti za radnim stolom i oslobodite se drugih loših navika

Prestanite jesti za radnim stolom i oslobodite se drugih loših navika

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)