Loše navike koje utječu na vaše zdravlje

Izvor: Freepik
Izvor: Freepik

Dobro jedete. Vežbate. Idete rano u krevet. Sve u svemu, trudite se najbolje da pazite na svoje zdravlje. Ako želite voditi dug život, praktikovanje ovog svega navedenog je od presudne važnosti.

Ali jeste li znali da postoji mnogo jednostavnih loših navika koje bi mogle uništiti sav vaš naporan rad? Bez daljnjeg, pogledajmo ove stvari koje bi mogle negativno utjecati na vaše zdravlje.

Konzumiranje pića sa velikom količinom šećera

Da li uživate u osvježavajućem ukusu hladne sode? Nažalost, konzumiranje slatkih pića moglo bi biti jedna od najgorih loših navika za vaše zdravlje.

Istraživanje Američkog društva za nefrologiju sugerira da bi soda i zaslađena pića mogla biti povezana s većim rizikom od razvoja bubrežne bolesti. Zašto ne probati malo vode?

Korištenje vape-a

Vape posljednjih su godina dobio na popularnosti kao takozvana zdrava alternativa pušenju. Međutim, mogli bi vam nanijeti ozbiljnu štetu.

Jedno istraživanje s Američkog koledža za kardiologiju povezuje upotrebu vape olovaka s visokim rizikom od depresije i srčanih bolesti.

Yo-yo dijeta

Dolazak u formu može biti teško iskustvo. Međutim, ako ste ljubitelj pomodnih dijeta, možda biste trebali preispitati svoju zdravstvenu rutinu.

Istraživanje Američkog udruženja za srce sugerira da bi yo-yo dijeta mogla biti povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti kod žena. Jedina uravnotežena prehrana i vježbanje je jedini put.

Ne spavate dobro

Da li vam je teško spavati svake noći? Kada se ne odmorite dovoljno, to bi moglo ozbiljno utjecati na vaše zdravlje.

Loš san povezan je s porastom broja smrtnih slučajeva povezanih sa srcem, prema istraživanju objavljenom u European Heart Journal.

Ako tražite način da vodite zdraviji način života, prioritet vam da imate više sna.

Gledanje previše TV-a

Jedno istraživanje s Američkog koledža za kardiologiju pokazalo je da je gledanje televizije povezano s višim nivoima krvnog pritiska i dijabetesa. Pritiskom na dugme "isključeno" i odlaskom sve će biti bolje.

Ne jedete doručak

Imate li vremena za najvažniji obrok u danu? Ranije spomenuta studija Američkog koledža za kardiologiju također je sugerirala da bi preskakanje doručka moglo biti povezano sa srčanim problemima.

Stručnjaci su savjetovali da ljudi trebaju jesti visokoenergetski doručak kao dio zdravog i uravnoteženog načina života.

Cjelodnevno sjedenje

Ako slučajno radite za stolom, mogli biste ugroziti svoje zdravlje.

Sjedenje po cijele dane jedna je od najčešćih loših navika današnjice.

Istraživanje sa Kalifornijskog univerziteta sugerira da bi ova navika mogla biti povezana sa lošim radom mozga, kao i visokim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.

Konzumiranje vode se iz plastičnih boca

Većina nas ne bi dobro razmislila o pijenju vode iz plastične boce.

Šokantno, istraživanje sa Univerziteta u Cincinnatiju sugerira da ove boce mogu osloboditi potencijalno štetne hemikalije kada dođu u kontakt s vrućom tečnošću.

Dakle, ako bocu operete vrućom vodom i ponovo je upotrijebite, to može biti prilično opasno.

Ne borite se protiv stresa

Stres je ozbiljan problem. Ako ne učinite nešto za borbu protiv tjeskobnih osjećaja, to bi moglo uništiti vaše zdravlje. Jedno istraživanje sa Univerziteta za zdravstvene nauke u Georgiji otkrilo je da stres tjera tijelo da zadrži toliko soli kao i jedenje krompira.

Preuzmite kontrolu prepoznavanjem aspekata svog života koji uzrokuju stres i pokušavanjem promjene

Ne nosite kremu za sunčanje

Obožavate li sunce? Ako ne volite ništa više od opuštanja na toploj plaži, poslušajte sljedeći savjet - nosite kremu za sunčanje!

Istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Michiganu sugerira da bi svakodnevno izlaganje UV zrakama moglo biti povezano sa oštećenjem kože.

Ne riskirajte. Obavezno se zaštitite.

Ne pijete dovoljno vode


Dehidracija je stvarna zdravstvena briga mnogih od nas. Jedan izvještaj Nacionalne zdravstvene službe (NHS) navodi da ovo pitanje može dovesti do problema s bubrezima ako nešto ne poduzmete.

Simptomi dehidracije uključuju vrtoglavicu, glavobolju i suha usta.

Ne zanemarujte problem - popijte malo vode.

Ne koristite zubni konac

Oralna higijena nije šala. Akonemate rutinu kada je u pitanju oralna higijena, moglo bi biti vrijeme da poboljšate to. Istraživanje Američke akademije za parodontologiju sugerira da bi nezdrave desni mogle utjecati na vaše zdravlje pluća.

Ako se ne brinete o zubima, to bi moglo biti povezano s većim rizikom od bolesti, poput upale pluća.

PROČITAJTE VIŠE: Kako na zdravlje cijelog tijela utječe naš ”drugi mozak”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori