Preskakanje konopca je i više nego korisno – Stručnjaci otkrivaju!

Foto: cottonbro, Pexels

Preskakanje konopca jedna je od najcjenjenijih vrsta vježbanja. Pored toga ovo je i učinkovitija vježba od ostalih kardio oblika.

Studija iz 2013. godine objavljena u časopisu Research Quartetly otkrila je da su muškarci koji su šest sedmica svakodnevno provodili 10 minuta preskakajući konopac poboljšali kardiovaskularnu kondiciju jednako kao onhi koji su 30 minuta trčali isti vremenski period.

Osim toga, preskakanje konopca sagorijeva puno kalorija. Ono jača koordinaciju i gustinu kostiju, a može smanjiti rizik od povreda i srčanih bolesti.

Sagorijeva kalorije

Preskakanjem užeta možete da sagorite 200 do 300 kalorija za 15 minuta. To može biti više u odnosu na kontinuirane kardio vježbe, poput trčanja i vožnje bicikla.

Budući da većina vaših glavnih mišićnih grupa radi kada preskačete, vježba se smatra termogenom. To znači da stvara puno topline u tijelu. Vaše tijelo trebalo bi sagorjeti više „goriva“ da bi proizvelo ovakvu energiju. Upravo na taj način sagorijevate veliku količinu kalorija.

Poboljšava koordinaciju

Uže sa preskakanje zahtjeva vrhunsku koordinaciju. Ona vam je potrebna posebno dok napredujete do vještijih poteza, poput brzog dvostrukog zamahivanja užeta tokom svakog skoka. Istraživanja su potvrdila da preskakanje konopca pomaže u poboljšanju motoričke koordinacije među autističnom djecom koja se često bore s ravnotežom i koordinacijom.

Jača gustinu kostiju

Gustina kostiju jednaka je njihovoj snagi. Ukoliko imate u kostima više minerala, one su manje krhke i manja je vjerovatnoća da će se slomiti. Veća gustina kostiju takošer može smanjiti rizik od osteoporoze kasnije u životu, posebno za djevojčice i žene.

Stručnjaci otkrivaju da žene koje su učestvovale u sedmičnom preskakanju konopca imaju veću gustinu kostiju od onih koje to nisu činile. Kada trenirate s skokovima i udarcima, stresirate kost agresivnije od većine oblika treninga. Tijelo reaguje na taj stres preuređivanjem kostiju kako bi postale jače i gušće.

Zato bez izgovora! Kupite sebi konopac i bacite se na trening.

Pročitajte više: Najveći fitness mitovi koji stoje na putu vašoj vitkoj liniji

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti