Preminuo Vlastimir Mijović, doajen bh. novinarstva

Preminuo poznati novinar

Preminuo Vlastimir Mijović, doajen bh. novinarstva
Vlastimir MIjović

Vlastimir Mijović, poznati i priznati bosanskohercegovački novinar, preminuo je danas u 65. godini nakon višemjesečne borbe s teškom bolesti.

Mijoviću je u oktobru prošle godine dijagnosticiran je rak pluća sa metastazama.

– Dragi moji, došlo je do grla. Zbog bolesti sam već pet godina smanjio životni i ugasio profesionalni tempo. Ali, vrag goni po svome. Loša je situacija, ali nisam ni ja slabić. Imam rak na plućima, dijagnosticiran prije osam dana. Od ponedjeljka ću ići na zračenje mozga i bronhoskopiju, pa slijedi čeprkanje po tumoru na plućima. Imam tri metastaze na mozgu – napisao je tada Mijović.

Udruženje Pomozi.ba u međuvremenu je pokrenulo humanitarnu akciju. Mijović se posljednjih dana borbe s opakom bolešću nalazio u Istanbulu, trebalo je prikupiti novac za sanitetsko vozilo kako bi se vratio u Sarajevo, medjutim nije uspio.

Rođen u Foči. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka – odsjek žurnalistike, završio je u Sarajevu. Tokom skoro 40 godina profesionalnog rada u novinarstvu, djelovao je u raznim medijima.

Karijeru je započeo 1979. godine, kada je radio kao novinar u Našim danima, a već 1980. godine je postao urednik unutrašnje politike ovog lista.

U svojoj karijeri, napisao je više hiljada novinskih tekstova u listovima Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus. Od 1979. do danas objavio je više stotina izvještaja i komentara na radio stanicama Slobodna Europa (Prag), Radio svoboda (na ruskom jeziku) (Prag), BBC na ruskom jeziku (Moskva), Radio Deutsche Welle, Radio Sarajevo, Radio Bosne i Hercegovine.

Bio je urednik i voditelj 70-minutnih političkih talk-show emisija Argumenti i Otvorena vrata na tadašnjoj TV BiH, koje su u toj kategoriji bile najgledanije u Bosni i Hercegovini i emitovane u prime-time terminu.

Pročitajte više: Preminuo dječak kojeg je sinoć udario kamion

Pratite nas na Facebook akter.ba - Preminuo Vlastimir Mijović, doajen bh. novinarstva

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori