Preminula Greta Ferušić, posljednja Bosanka koja je preživjela Auschwitz

Greta Ferušić, žena koja je preživjela Holokaust, agresiju na BiH i opsadu Sarajeva, umrla je u 98. godini.

Prije 77 godina bila je jedna od zatočenica koje su preživjele torturu u zloglasnom logoru Auschwitz. Zajedno sa ostalim preživjelima, Gretu su iz Aušvica oslobodili vojnici Sovjetske armije. Svi članovi njene porodice ubijeni su u gasnim komorama.

Strahote rata opisala je i Greta Ferušić u dokumentarnom filmu BH. u režiji Harisa Pašovića Grete. On se od nje oprostio na dirljiv način.

"Otišla je jedna veličanstvena osoba. Greta Ferušić nas je napustila u 98. godini. Preživjela je mnogo toga dobrog i strašnog. Sa 18 godina preživjela je logor smrti Aušvic, i preživjela je opsadu Sarajeva (1992.-96.). Bila je veliki čovjek, i velika prijateljica! Hvala, Greta, na tvojoj divnoj ličnosti, tvojoj najdubljoj ljudskosti i tvom prijateljstvu".

Od Grete se na društvenim mrežama oprostio i Nihad Kreševljaković, dugogodišnji direktor SARTR-a.

"Upoznao sam je u Sarajevu pod opsadom 1993. godine. Bio sam fasciniran što je Greta Weinfield-Ferušić odlučila ostati sa građanima Sarajeva! Iako penzioner, od svih sugrađana koji su preživjeli Aushwitz, ona je jedina odlučila da ne ode grad. Priča je bila uzbudljivija od bilo kojeg romana ili filma. Ona je nevoljko pristala da snimi dokumentarac za Hayat 1994. pod nazivom “Od Auschwitza do Sarajeva”. Nikada nije volela da priča o svojoj prošlosti.

Istovremeno, ovu karizmatičnu damu mogli ste sresti na pozorišnim predstavama i drugim kulturnim programima koji su se u to vrijeme održavali u opkoljenom Sarajevu. Uvijek je izgledala elegantno i dostojanstveno. Njen govor je uvek bio miran i staložen.

Već je bila penzionerka, a iza nje je bila uspješna karijera. Od dekana Građevinskog fakulteta u Sarajevu do angažiranog socijalnog radnika. Ponosna kao i uvek, nije često pričala o sopstvenoj životnoj drami. Bila je fokusirana na sadašnjost i budućnost. Mnoge njene kolege bi saznale za Gretinu priču tek nakon što bi vidjeli tetovirani broj na njenoj ruci.

Dvadesetominutni film Od Auschwitza do Sarajeva (TV Hayat) završio je slikom granatiranja grada i Gretinim odgovorom na pitanje da li razmišlja da napusti grad.

Nije mi palo na pamet da napustim Sarajevo, rekla je kratko i jasno.

U to vrijeme, njene riječi su nam svima mnogo značile. Snažna volja gospođe Grete, zahvaljujući kojoj je preživjela strahote holokausta, rasplamsala je nade Sarajlija i Sarajlija koji su živjeli pod opsadom.
Inspirisan životnom pričom Grete Weinfield, festival MESS snimio je i dokumentarni film Greta“, napisao je Kreševljaković.

Greta Ferušić će ostati upamćena kao jedina državljanka BiH koja je preživjela strahote Auschwitza.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori