Premijer Nikšić danas se sastao sa delegacijom MMFa

BH POLITIKA- MMF

Premijer Nikšić danas se sastao sa delegacijom MMFa
Premijer Nikšić danas se sastao sa delegacijom MMFa

Premijer FBiH Nermin Nikšić danas se sastao sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodila šefica misije Alina Iancu. Između ostalog, na sastanku je Nikšić odbio prijedlog o povećanju kamatnih stopa i smanjenju plata.

Nikšić se složio sa konstatacijom Iancu da je ekonomska situacija u BiH povoljna i oboje su se usaglasili da je prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave.

To su, također, i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenja privatnih institucija.

Nikšić se, međutim, nije složio sa određenim preporukama te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka, kao i umanjenja plata, nikako ne dolaze u obzir.

"Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složeno uređenja i sa puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana", istakao je Nikšić.

Današnji sastanak sa predstavnicom MMF-a dolazi nakon jučerašnjeg sastanka sa Manuelom Naessl, direktoricom Ureda EBRD-a za BiH. Teme jučerašnjeg sastanka bile su aktuelni projekti u FBiH koji se realizuju uz podršku EBRD-a, što se prvenstveno odnosi na izgradnju dionica autoputa na Koridoru 5C. Bilo je riječi i o investicijama u željezničku infrastrukturu, kao i u oblast energetske tranzicije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti