Predstavom i izložbom obilježava se 10 godina smrti Nedžada Ibrišimovića

Nedžada Ibrišimovića
Foto: AJB

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u saradnji sa koproducentima projekta “Kuća zatvorenih vrata”, krajem septembra će kroz  predstavu, postavku  izložbe, te panel diskusiju obilježiti 10. godišnjicu smrti Nedžada Ibrišimovića, velikana bh. književnosti.

Aktivne pripreme na predstavi „Kuća bez vrata“, režisera Gradimira Gojera  počele su prošle sedmice, a premijerno izvođenje se očekuje krajem septembra.

- Da je rođen u Francuskoj ili Engleskoj, Nedžad Ibrišimović bi davno bio dobitnik Nobelove nagrade. Njegov umjetnički opus, s obzirom da se radi o književniku, skulptoru i slikaru zaslužuje da mu se povodom desetogodišnjice smrti napravi čitav niz manifestacija – kazao je Gojer.

Na sreću, dodao je, to je napravio BKC iz Tuzle, a na žalost nisu mnogi drugi koji bi to trebali.

Glumačku ekipu u predstavi čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović, mlada glumačka postava koja ne krije zadovoljstvo što je dio ovog projekta.

Projekt „Kuća bez vrata“ JU BKC Tuzlanskog kantona realizuje u koprodukciji sa BKC Živinice, Centrom za kulturu i informisanje Banovići i UG Stara Škola. Premijera se očekuje u okviru dana posvećenih Nedžadu Ibrišimoviću, a koji su planirani krajem septembra ove godine.

Pored predstave u okviru višednevne manifestacije posvećene liku i djelu akademika Nedžada Ibrišimovića, u BKC Tuzlanskog kantona će u drugoj polovini septembra biti  organizovana panel diskusija, na kojoj će govoriti njegovi savremenici, a posjetitelji će imati priliku vidjeti i izložbu njegovih skulptura, najavljeno je iz JU BKC TK.

Izvor: FENA

Pročitajte više: Profesor Nusret Omerika: “Ono što mene brine jeste nipodaštavajući odnos prema književnicima, književnosti i umjetnosti uopće”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori